Moody's: Portugal vajab teist abipaketti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugal.
Portugal. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody’s hoiatas, et Portugalil läheb ilmselt vaja veel ühte Kreeka-stiilis abipaketti, millesse kaasatakse ka erainvestorid.


Ühtlasi omistas Moody’s Portugalile rämpsreitingu, lähtudes kartustest, et riik satub praeguste eesmärkide täitmisega raskustesse ja ei saa veel tükk aega võlakirjaturgudelt raha laenata.

Moody's kukutas Portugali nelja pügala jagu Baa1 juurest Ba2 peale – mis teiste agentuuride «keeles» tähendab kolmekordse B+ juurest kahekordse B peale.

Agentuur hoiatas, et «väga tõenäoliselt» ei saa Portugal ka pärast aastat 2013 jätkusuutlike intressidega turgudelt laenu võtta.

Paika jäeti ka negatiivne väljavaade, mis tähendab seda, et oodata võib edasisi reitingulangetusi.

Euro kukkus uudise peale 1,4404 dollari tasemele, päevaseks languseks kogunes 0,9 protsenti.

«See tuletab turgudele meelde, et probleemid on laiemad kui Kreeka,» ütles Brown Brothers Harrimani strateeg Marc Chandler.

«Düsfunktsionaalses peres on kerge panna kõik probleemid ühe inimese – antud juhul Kreeka – süüks, ja mõelda, et kui me tema probleemidest jagu saame, on kõik hästi. Aga nii see ju pole ja seda rõhutab ka Moody’se samm.»

Moody's kirjutas oma teates, et kuigi Portugali pankrot pole nii tõenäoline kui Kreeka oma, kätkeb «Euroopa Liidu kalduvus üha rohkem abi pakkuda endas riski, et edaspidi tuleb ka Portugali abistamise eeltingimusena kaasata erasektorit».

Moody's väljendas ka muret, et Portugali uuel valitsusel läheb raskeks eelarvepuudujäägi kärpimise eesmärkide täitmisega.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles