Buumi ei tule, sest raha ei ole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Optimistlikumate prognooside järgi peaksid kinnisvarahinnad tänavu kasvama kuni 10 protsenti. Uut buumi silmapiiril ei ole, sest vähe on neid, kes saaksid kinnisvararallist osa võtta.
 



Pindi kinnisvara analüütiku Siim Simsoni sõnul on huvi kinnisvara ostmise vastu kasvamas, kuid inimesed on varasemast ettevaatlikumad.

Paari kuu pärast möödub kinnisvaraturu põhjast kaks aastat ja selle aja jooksul on hinnad kasvanud enam kui kolmandiku. Tänavuseks hinnatõusuks ennustab Simson kümme protsenti, sealt on aga 2007. aasta buumiaegsete hindadeni veel pikk maa. Teised eksperdid on hinnatõusu ennustades veelgi tagasihoidlikumad.

«Tallinnas ja Harjumaal võib see ju tõsi olla, mina aga nii julget numbrit välja ei ütleks,» kommenteeris Uus Maa elukondliku kinnisvara tegevjuht Elari Tamm. Swedbanki analüütiku Annika Paabuti sõnul ei saa hinnad tõusta, kui nõudlust ei ole.

Lisaks on lõviosa neist, kes kodulaenu võtta saavad, seda juba teinud. «Nende hulk, kellel laenu veel ei ole ning kelle sissetulekud ja sissemakseteks kõrvale pandud summad vastavad panga tingimustele, on üsna väike,» tõdes Paabut. «Väga vähe on ka neid inimesi, kellel on olemas oma raha.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles