Kauts: domeenitasust saadud raha läheb turvalisuse tõstmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek-Andres Kauts.
Marek-Andres Kauts. Foto: Priit Simson.

Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kautsi sõnul läheb domeenide ümberregistreerimise tasudest kogutud rohkem kui 5,1 miljoni krooni turvalisusrakenduse väljaarendamise alustamiseks.

«Reservid on kogutud selleks, et aasta lõpus alustada DNSSec turvarakenduse väljaarendamist, mis võimaldab .ee domeeni kirjeid signeerida,» sõnas Kauts BNSile ja lisas, et kui vaadata sihtasutuse esmaseid ülesandeid tagada domeeninduse stabiilsus, turvalisus ja kättesaadavus, siis on domeeni registreerimistasu 18,20 eurot täitnud oma eesmärgi.

Tasu kujundati Kautsi sõnul erinevaid kulusid arvesse võttes. «Et kaetud oleks halduseks tehtavad kulud, sealhulgas arenduskulud, investeeringud, nagu ka administreerimiskulud ja ka laen, mis käivitamiskulude katteks võeti,» loetles Kauts. «Samuti et oleks piisav reserv, mille arvelt hakata arendama turvalisuse rakendust.»

DNSSeci väljaarendamiskulu on Kautsi hinnangul kuni 300 000 eurot, esmase arenduskulu peaks katma kogutud reserv.

«14 Euroopa riiki on selle turvalisuse süsteemi juba juurutanud või sellega lõppfaasis, mina ei näe võimalust, et meil oleks võimalik turvalisuses järgi anda,» põhjendas Kauts. «Selle puudumine on turvarisk, sest mida rohkem on turvalisusrakendusega riike, seda suurem on tõenäosus, et rünnatakse riike, millel see puudub.»

Kauts avaldas lootust, et kuigi domeeni registreerimise tasu otsustab sihtasutuse nõukogu, on ilmselt võimalik järgmisel aastal domeenitasu alandada.

«Rahvusvaheline praktika näitab, et kui domeene on registris rohkem, on võimalik tasu alandada,» ütles ta. «Näiteks .eu domeene registreeritud 3,3 miljonit, Soome .fi domeene 250 000 ja seal on tasu 12 eurot. Vaadates .ee domeeni populaarsust, siis loodan, et järgmise aasta tasu on võimalik alandada. Seda arutatakse koos järgmise aasta eelarvega neljandas kvartalis.»

2010. aastal domeeniregistri ülevõtmise, uuele domeenikorrale ülemineku ja uue .ee tippdomeeni infrastruktuuri väljaarendamisega tegelenud Eesti Interneti SA teenis domeenimüügist tulu 11 347 983 krooni (725 268 eurot), selgub sihtasutuse majandusaasta aruandest. Kulusid maha arvestades teenis sihtasutus aastaaruande tulemina 5 103 790 krooni (326 191 eurot) tulu.

Domeenireformi käigus tuli ühe .ee lõpulise domeeni ümberregistreerimise eest maksta 18.20 eurot.

5. juuli seisuga oli aastaga registreeritud 61 300 .ee-lõpulist domeeni, mis tähendab, et 1000 elaniku kohta on kasutuses 46 .ee-lõpulist domeeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles