Euroopa Parlament: riikidel peab olema õigus GMOde kasvatamine keelustada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi oli kasvatamisluba ka ühel tärklise tootmiseks mõeldud kartulisordil.
ELi oli kasvatamisluba ka ühel tärklise tootmiseks mõeldud kartulisordil. Foto: SCANPIX

Riikidel peab olema võimalus piirata või keelata geneetiliselt muundatud põllumajanduskultuuride kasvatamist ning keelamisotsust võib põhjendada ka keskkonnakaalutlustega, otsustas Euroopa Parlament.

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku lubada liikmesriikidel kasutada GMOde kasvatamise keelustamiseks kõiki põhjendusi, v.a. kahjulik mõju tervisele ja keskkonnale, mida pidanuks hindama Euroopa Toiduohutusamet. Parlament soovis aga rahvusvahelisi kaubanduseeskirju silmas pidades kindlamat õiguslikku alust ning nõudis, et liikmesriikidel oleks võimalik kasutada ka keskkonnapõhjendusi, nt pestitsiidiresistentsuse tekke vältimine, bioloogilise mitmekesisuse säilitamine või piisavate andmete puudumine GMOde keskkonda viimise võimaliku kahjuliku mõju kohta liikmesriigis.

Parlament  leiab, et keelustamist võiksid õigustada ka sotsiaalmajanduslikud mõjud, kui oht on näiteks mahepõllumajandusele.

Praegu on  ELi tasemel antud kasvatamisluba kahele GMO-kultuurile: ühele maisisordile ning ühele tärklise tootmiseks mõeldud kartulisordile. Vaid vähestes liikmesriikides kasvatatakse neid kultuure ärilistel eesmärkidel ning mõned liikmesriigid (Austria, Prantsusmaa, Kreeka, Ungari, Saksamaa ja Luksemburg) on kehtestanud kasvatamiskeelu, kasutades selleks hetkel kehtivas õigusaktis ette nähtud nn «kaitseklauslit».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles