Hiina naiste kirg: kiired autod ja viski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30 protsenti Maseratide ostjatest Hiinas on naisterahvad.
30 protsenti Maseratide ostjatest Hiinas on naisterahvad. Foto: SCANPIX.

Lääne luksbrändidel tuleb Hiina turule tungides vabaneda vanadest soolistest stereotüüpidest.


Näiteks nõuavad Hiina naised «läänlannadest» rohkem viskit ja kiireid autosid, mehed aga ostavad usinamalt näokreeme ja kotte.

USA nahktoodete bränd Coach ütleb, et Hiina 1,7 miljardi dollarilisest lukskottide ja aksessuaaride turust on meeste panus tervelt 45 protsenti. Võrdluseks: maailma lõikes on vastav protsent 15.

Ühe Shanghai Prada poe müüjanna räägib, et Hiina meeste kotilembust võib osaliselt seletada vajadusega tohutul hulgal sularaha kaasas kanda.

«Paljud poed ei aktsepteeri siin krediitkaarte,» ütleb ta 4800 jüaanist (745 dollarit) musta nahkmappi paitades, mille ostmiseks oleks vaja vähemalt tolli paksust rahapatakat.

Coachi rahvusvahelise osakonna president Victor Luis ütleb, et «meeste käekotid» on Hiinas populaarsed, kuna neid peetakse praktiliseks. Lisaks ei vaevata Hiinas liialt pead mehelikkuse mõiste üle.

Samasugust trendi täheldab prantslaste L'Oreal, mis müüb Hiinas rohkem meeste ilutooteid kui Lääne-Euroopas. Firma sõnutsi näeb Hiina mees oma välimuses sotsiaalse ja ametialase edu võtit.

Piisab pilgust Hiina tipp-poliitikute süsimustadele lakkadele – kellest enamik on eakad mehed – et mõista: juuksevärvid lähevad siinmail meesterahvaste seas hästi kaubaks.

McKinsey andmetel kasvavad Hiina naiste kulutused lukskaupadele kaks korda kiiremini kui meeste omad, pannes Lääne firmad juurdlema selle üle, mis hiinlannade silmad särama paneb.

Huruni raporti järgi on enam kui pooled maailma rikastest naistest hiinlannad, kes tegelevad üha jõulisemalt ettevõtlusega.

«Hiinlannad on ambitsioonikamad ja ostavad seetõttu rohkem prestiižikaid asju kui naised USAs või Euroopas,» ütleb reklaamiagentuuri JWT juht Hiinas Tom Doctoroff. «Erinevalt Lääne naistest kogevad hiinlannad erilist vajadust oma võimu näidata.»

Luksautode valmistajad on avastanud, et rikaste inimeste ürgne iha kiiresti ringi kihutada on Hiinas üsna sooülene. 30 protsenti Maseratide ostjatest Hiinas on naisterahvad – kaugelt kõrgem osakaal kui Euroopa ja USA 2-5 protsenti.

Diageo andmetel joovad aga hiinlannad Lääne naistest rohkem Johnnie Walkeri viskit. Seetõttu plaanib firma brändi «mõlemasoolisemaks» muuta ning kaasata sotsiaalmeedia reklaamikampaaniatesse rohkem naisi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles