Mikk Salu: roheline lobi

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Salu
Mikk Salu Foto: Toomas Huik

Eelmisel nädalal kinnitas Saksamaa parlament otsuse keelustada tuumaenergia. Vaatame, kes on ajaloolise sammu võitjad ja kaotajad. Esiteks võivad rõõmustada keskkonnaorganisatsioonid nagu BUND (Friends of Earth Saksa haru) ja NABU (Der Naturschutzbund Deutschland), kes suutsid veenda nii poliitikuid kui ka tuua tänavatele tuhandeid tuumaenergia vastaseid. Teiseks võivad käsi kokku lüüa Gazpromi, Shelli, BP ja teiste nafta- ja gaasikompaniide bossid, sest tuumaenergia kadumine toob nende kaukasse kümneid miljardeid krabisevaid eurosid.

Kaotajaid on kaks. Tarbijad, kes saavad kallima elektri. Ja keskkond, mis saab saastavama tootmise. Erinevalt tuulest, päikesest, rääkimata gaasist või söest, ei paiska tuumaenergia õhku süsinikdioksiidi, metaani ega väävlit. Ka on tuumaenergia ainuke, mis on tõestanud, et suudab nafta- ja gaasifirmade käest turgu ära võtta.

Tuuleturbiin ja päikesepaneel seda ei suuda, need vajavad dubleerimist, standardlahenduseks on diisli- või gaasielektrijaam. Nii on Gazpromi, Shelli või Exxoni jaoks tegu igal juhul win-win olukorraga, gaasi saab müüa tuuleturbiinide tasakaalustamiseks ja gaasi saab müüa ka tuumaenergiast vabanevale turule. Nii näemegi huvitavat lahendust. Tootmine, mis ei paiska õhku ühtegi kasvuhoonegaasi ega mürgist elementi, asendatakse räpase ja reostava energialiigiga ning seda kõike keskkonnahoiu sildi all roheliste ja naftaärimeeste sõbralikus koostöös.

Saksa poliitikute lollusega pole meil midagi teha. Oht on aga selles, et maagaasi ja tuule-päikese kombinatsioonis näevad paljud kogu Euroopa, sh Eesti energeetika tulevikku. Näiteks Eesti Taastuvenergia Koja esimees Rene Tammist on Postimehe külgedel Euroopa «keskkonnasõbralikku» energiapoliitikat (taastuvenergia + maagaas) mitu korda positiivselt tutvustanud.

Tükk aega arvasin, et keskkonnaaktivistid on gaasitootjate jaoks kasulike idiootide rollis. Hiljutine väike uudis sunnib aga asjale natuke küünilisemalt vaatama. Nimelt said BUND ja NABU tänavu mais 10 miljoni eurose rahasüsti Gazpromi tütarfirmalt Nordstream. Gaasiärimehed moodustasid BUNDi ja NABU jaoks ka ühe mõnusa mittetulundusühingu, mille ametipostidel saavad keskkonnakaitsjad keskkonnavärki edendada ja samal ajal kopsakat palka vastu võtta. Seda uudist lugedes meenus, et ka eelmine kord Saksamaal tuumaenergiat keelustades tehti seda samuti Gazpromi töötaja (Gerhard Schröder) vedamisel.

Tasub ka Eestis teada ja mõelda, kas kõik taastuvenergia eest sõna võtvad assotsiatsioonid ja kojad on ikka sõltumatud eksperdid või on tegu oma tööstusharu eest seisvate lobistidega, kes üritavad tarbijale maha müüa kallist ja üldsegi mitte keskkonda säästvat elektrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles