Rändlinnud tekitasid Saaremaal põldudele 400 000 krooni kahju

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud.
Rändlinnud. Foto: Küllike Rooväli.

Saaremaa põllumehed taotlevad riiklikult looduskaitsekeskuselt 400 000 krooni, et kompenseerida rändlindude tekitatud tänavune kahju põldudele.


Saaremaa keskkonnateenistus ja riikliku looduskaitsekeskuse Saare regiooni on tänavu saanud Saaremaa põllumeestelt üheksa avaldust laglede, hanede ja kurgede viljapõldudele tekitatud kahju kompenseerimiseks, kirjutab Meie Maa.

«Suurem osa on valgepõsk-lagle kahjustused taliviljapõldudel,» osutas riikliku looduskaitsekeskuse Saare regiooni liigikaitse spetsialist Rein Nellis.

«Seal kasvav oras on neile sügiseti meelepärane, lisaks peatusid lagled tänavu Eestis pikemalt kui tavaliselt, jõudes põldudel selle võrra rohkem toituda.»

Rein Nellise sõnul on neile teatatud ka ühest tõsisemast kurekahjustusest, kus rändel peatunud kurekogum järjekindlalt ühte odrapõldu külastas, ülejäänud teated on kure-hane segakahjustused ehk suve jooksul käisid põldudel toitumas esmalt kohalikud hallhaned ja sookured, kellele hiljem lisandusid rändavad isendid.

Rändlindude tekitatud kahju kompenseerimist reguleeriv määrus ei võimalda maksta ühele taotlejale kahjutasu rohkem kui 50 000 krooni aastas.

«Kuid see ei ole lõplik summa, sest kahjustuste suuruse hindamine veel käib,» ütles Rein Nellis, lisades, et arvatav kogusumma, mis väljamaksmisele läheb, peaks tulema ca 150 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles