Eesti inimeste ettevõtlusaktiivsus aina kasvab

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaalased loovad iga aastaga enam ettevõtteid.
Eestimaalased loovad iga aastaga enam ettevõtteid. Foto: SCANPIX

Ettevõtlusaktiivsus Eestis näitab jätkuvalt väikest kasvutendentsi: kui 2009. aastal oli Eestis maksu- ja tolliameti andmetel tuhande elaniku kohta 43,6 tegutsevat ettevõtet, siis 2010. aastal 43,85.

Eesmärk hoida ettevõtlusaktiivsus majanduslanguse lõppedes endiselt võimalikult kõrge on saavutatud, nenditakse «Eesti ettevõtluspoliitika 2007-2013» rakendusplaani aruandes 2010. aasta kohta, mille koostas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

«Kardetud langust ei toimunud ning rakendusplaanis kavandatud sihttase 43 ettevõtet tuhande elaniku kohta ületati,» märgitakse aruandes. Suhtarvu arvutamisel on võetud arvesse reaalselt tegutsevate äriühingute arv, kes on aruandlusaasta jooksul käivet deklareerinud.

Lisaks äriühingutele tegutseb Eestis ka hulgaliselt füüsilisest isikust ettevõtjaid – 2010. aastal tegutses neid 26,1 tuhande elaniku kohta.

Veidi on kasvanud ka ettevõtete ellujäämismäär. 2009. aastal oli ellujäämismäär 63,2 protsenti, mullu aga 63,3 protsenti.

2009. aastal toimus suurem langus – 4,2 protsenti, kuid edaspidi prognoositakse ellujäämismäära kasvu. «Võib arvata, et langustrend on peatunud ja edaspidi võib oodata ellujäämismäära kasvu,» osutatakse aruandes.

Ministeeriumi hinnangul on ellujäämismäära kasvus oma osa ka riigi toetusmeetmetel, mis on parandanud nii ettevõtjate ja ettevõtete töötajate oskusi ja teadmisi kui võimaldanud ligipääsu kapitalile. Samuti on oma roll sellel, et 2010. aastal oli kriisi põhi juba ületatud ning nõrgemad ettevõtted pidanud tegevuse lõpetama, tõdetakse aruandes.

«2011. aastal on oodata selles osas edasist kasvu, saavutamaks perioodi lõpuks kavandatud eesmärk 67 protsenti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles