Kilpla teemapark pakub koolitusvõimalusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaale Müüsleri parki rajatud Kilplala teemapark. Pildil hirmuäratav jänes.
Järvamaale Müüsleri parki rajatud Kilplala teemapark. Pildil hirmuäratav jänes. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Seni on kilplaste küla tegutsenud peamiselt suvel. Tänu uuele valmivale hoonele, kus saab muuhulgas korraldada ka koolitusi, peaks küla hakkama tegutsema aastaringselt.

«Suurt reklaami ei ole veel teinud. Need, kes on meid ise üles leidnud, on seda koolitusruumina kasutanud. Praegu on hinnapäringuid olnud septembrini välja,» kommenteeris kilplaste mamsel Helena Siiroja.

Pargis saab vaadata näiteks käo kukkumise puud, kus kilplased aitasid käol kukkuda. Naaberküla kägu oli ilusamini kukkunud, see haavas aga külameeste au. Näha saab ka põõsast, kus jänes kilplasi ründas.

«Idee sai alguse sellest, et tahtsin oma küla laste jaoks mõisa pargi ja mänguväljaku korda teha. Taoliste projektide jaoks tahavad aga kõik külad toetust saada, selle pärast pidin välja mõtlema midagi huvitavamat,» ütles Siiroja.

Kreutzwald tõlkis kilplaste lood maakeelde 1857. aastal ning pani nad elama Järvamaale Peetri kihelkonda Upakolla külla. Upakolla küla enam ei ole, kuid see asub kihelkonna keskusest ainult paari kilomeetri kaugusel, seega otsustas Siiroja mõisapargi kilplastele pühendada.

«Kui sa hakkad kilplaste äraspidises maailmas mõtlema, siis tuleb igasugu lollusi pähe. Kilplaste lollus ei ole aga tavaline, vaid selle peab mingi puänt olema.»

Kilplas on müügil näiteks nelja sangaga kotid, kaks sanga koti ühes ja kaks sanga teises otsas. Niisama kotti kätte võttes on ta üsna kasutu, kui kõik neli sanga aga pihku krabada, siis saab temaga ka poes käia. Asju on hiljem kotist ka lihtne välja võtta, tuleb lihtsalt üks paar sangasid lahti lasta.

Veel võib koju kaasa võtta näiteks kilplaste kolme sangaga kruusi, mida soovitatakse eriti vasakukäelistele. «See on tõestisündinud lugu. Naine tahtis kolme sangaga kruusi osta, panin kruusi tagurpidi lauale ja ütlesin, et sellise katkise asjaga pole tal küll midagi teha, põhja ei ole all ja pealt on kinni. Klient vaatas ja vastas tõsimeeli, et sellist praaki ta tõesti ei taha.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles