Iirimaa kattub Hiina tuuleturbiinidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleturbiin
Tuuleturbiin Foto: SCANPIX

Hiina suurim tuuleturbiinide tootja ampsab suure suutäie Euroopa turust, mida pikemat aega on valitsenud kohalikud tegijad: Iiri tuulefarmidega sai sõlmitud 1,5 miljardi eurone tehing.

Analüütikute sõnutsi tuleb arvestada Hiina tuulefirmade jõulise tulekuga Euroopasse.

Sinovel Wind Groupi kokkulepe Iiri tuulepargi-arendaja Mainstream Renewable Poweriga tähendab, et eelseisva viie aasta jooksul saavad tuulefarmid üle kogu Iirimaa endale Hiinas toodetud turbiinid.

Projektide võimsus on kokku 1000 megavatti, millest piisab enam kui 500 000 kodu varustamiseks elektriga.

Tänase seisuga on Iirimaal üldse kokku veidi enam kui 1400 megavati jagu tuuleturbiine.

Veidi väiksem diil on Sinovelil sõlmitud ka Kreeka energiafirma PPCga. Viimasega lepiti aprillis kokku 200-300 megavatise tuulepargi rajamises.

Iiri tehingu suurus on aga tööstusharu tugevasti raputanud.

«Oleme tunnistajaks Hiina tehnoloogia tulekule Euroopasse,» ütles konsultatsioonifirma Bloomberg New Energy Finance’i analüütik  Eduardo Tabbush.

Konsultatsioonifirma BTM/Naviganti analüütik Birger Madsen ütles: «Tegemist on kahtlemata väga tähelepanuväärse tehinguga.»

BTMi andmetel on Sinovel tõusnud maailma suuruselt teiseks turbiinitarnijaks peale Taani firmat nimega Vestas.

Sinoveli asepresident Lecheng Li andis mõista, et tulemas on teisigi Euroopa tehinguid.

«Meie laienemis-strateegia on suunatud rahvusvahelistele turgudele,» ütles Li. «Euroopa on oluline osa sellest strateegiast.»

Maailma tuuleturbiinivalmistajate esikümnes on käesolevaga neli Hiina firmat. Nende toodetud masinad võivad olla Lääne omadest kuni 30 protsenti odavamad.

Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsiooni andmetel on Euroopa turbiinitootjate nagu Vestase, hispaanlaste Gamesa ja Saksa Enerconi käes 89 protsenti regiooni turust.

Tabbushi sõnutsi on siiski oluline rõhutada, et Sinovel sõlmib lepinguid eurotsooni kahes kõige räsitumas majanduses. Ta ei usu, et Euroopa tuumikus «vähemalt lähiajal» tehinguteni jõutakse.

Mainstreami tegevjuht Eddie O'Connor ütles, et Hiina on nende firma plaanides «kesksel» kohal. Hiljuti lõid nad USAs käed Hiina suuruselt teise turbiinitootja Goldwindiga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles