Tööandjapension võib jääda kõrgepalgaliste privileegiks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Järgmisest aastast muutub tööandjatele soodsamaks oma töötajate III pensionisambasse panustamine. Nii eksperdid kui tööturu osapooled aga kahtlevad, kas see tegelikkuses suuri muutusi kaasa toob.


Praegu käsitleb riik tööandjate makseid III sambasse erisoodustusena, mistõttu tuleb neilt tasuda tulumaksu. 2012. aastast aga tööandja maksetelt III sambasse enam tulumaksu tasuda ei tule. Seda siiski mitte piiranguteta. Tööandja ja töötaja kokku saavad maksuvabalt III sambasse maksta aastas kuni 6000 eurot või kuni 15 protsenti töötaja aasta brutopalgast.

Nii rahandusministeerium kui tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis tõdesid, et on raske ennustada, kui populaarseks n-ö tööandjapension osutub. «Eks ta on jõukohane ikka võimekamatele tööandjatele,» arvas Kriis.

«Võib oletada, et esialgu leiab selline tööandjapoolne pensionimaksete tasumine rohkem kasutamist eeskätt finantssektoris,» pakkus Tallinna Ülikooli sotsiaalpoliitika professor Lauri Leppik. «Küsimus on, kas sellega tulevad kaasa tööstuse suurettevõtted ja kas see jääb vaid kõrgemapalgaliste inimeste privileegiks.»

Ka ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga arvas, et ilmselt hakkavad tööandjad ka tulevikus omapoolseid III samba makseid võimaldama ennekõike kõrgemal positsioonil olijatele, mitte tavatöötajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles