Jõgevamaale kerkib Eestis ainulaadne koostootmisjaam

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werol tehased.
Werol tehased. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Energia pani nurgakivi Painküla koostootmisjaamale Werol Tehaste juures Jõgevamaal; tegu on esimese tootmisettevõtte juurde rajatud koostootmisjaamaga.

Koostootmisjaamad on meil ja mujalgi võrdlemisi tavalised, praeguseks on neid päris palju üle Eesti, Jõgevamaal Werol Tehaste juurde ehitatatav jaam on aga kahes mõttes ainulaadne, siteks selle pärast, et lisaks elektri- ja soojusenergiale toodab see veel ka külma, varem taolisi jaamu Eestisse ehitatud ei ole, aga Eesti Energia jaoks teeb projekti ainulaadseks veel teinegi asjaolu, rääkis ettevõtte juhatuse esimees Sandor Liive rahvusringhäälingu raadiouudistele, vahendas ERR Uudised.

«Me oleme pikka aega otsinud tööstusettevõtteid, mille juurde selliseid koostootmisjaamu rajada ja Werol on esimene tööstusettevõte, mille juurde me selle rajame, meil on plaanis ka teisi projekte, sest kui me vaatame elektri ja soojuse koostootmist tervikuna Eestis, siis suurtes linnades on see potentsiaal suuresti ära kasutatud,» rääkis Eesti Energia juht.

Energiafirma näeb väga suurt potentsiaali koostootmisjaamade ehitamiseks tööstusettevõtete juurde, kes vajavad soojust  ja ka külma, ning väiksematesse alevitesse ja linnadesse, kus on kaugkütte süsteemid.

Kuigi aasta lõpuks valmiva jaama toodetava energia suurim kasutaja on Werol Tehased, mis vajab õli tootmiseks ka jahutusenergiat, on kasu saajaid teisigi, nimelt on arendusel Painküla tööstuspark, kuhu ehitatakse välja sinna suunduv raudtee ja platsid tööstustele, juba on olemas kümmekond huvilist firmat, nende seas nii sooja- kui ka külmatarbijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles