Afganistani keskpanga president põgenes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai.
Afganistani president Hamid Karzai. Foto: SCANPIX.

Afganistani keskpanga president põgenes oma elu päästmiseks riigist, olles paljastanud mõjukate isikute nimed, kes lõikasid kasu Kabulbanki skandaalist.


Abdul Qadeer Fitrat ütles Financial Timesile oma uuest asukohast Virginia põhjaosas, et ta hülgas oma ametiposti ja põgenes julgeoleku huvides nädal tagasi USAsse.

Tegemist on pangaskandaaliga, mis paljastas president Hamid Karzai valitsuse ajal lokanud onupojapoliitika ulatuse ning pingestas Kabuli ja Lääne vahelisi suhteid.

2007. aasta novembris ametisse astunud Fitrati sõnutsi jõudis temani pärast aprillikuist teleülekannet parlamendist, kus ta luges üles pangalaenudest kasu lõiganud isikute nimed, informatsioon, et ta elu on «otseses ohus».

«Seetõttu otsustasin ma Afganistanist lahkuda ja oma ameti maha panna,» ütles ta.

Kabulbank andis üüratuid laene ärimeestest, valitsuse ministritest ja Karzai sugulastest koosnevale seltskonnale. Pärast seda, kui keskpank vahetas septembris korruptsioonikahtluste tõttu välja Kabulbanki juhatuse liikmed, tabas asutust pangapaanika.

«See oli Ponzi skeem,» ütles Fitrat.

Kriis raputas alusteni Afganistani finantssüsteemi ning paljastas pangandussektoris lokkava pististe-kuulturi.

Fitrati sõnutsi ei võtnud võimud vastutusele isikuid, kes Kabulbanki skandaalist kasu lõikasid. Tema sõnutsi on pangal ligikaudu 900 miljoni dollari jagu tasumata laenusid. Tänase seisuga olevat kätte saadud vaid umbes 62 miljonit dollarit.

«Kardetakse, et need mõjukad isikud jäävad karistamata,» ütles Fitrat. «Kabulbanki kriisist on möödunud juba kümme kuud ning ma ei ole näinud mingeid märke sellest, et õiguskaitseasutused võlglastele survet avaldaksid, et nood oma laenud tagasi maksaksid.»

Kriisi tõttu lükkub edasi ka IMFi toetus, viimane hoiab järgmist paketti kinni ja nõuab Kabulilt ühtlasi jõulisemaid reforme. Maailmapank omakorda on pannud ootele Afganistani jaoks eraldatud 70 mijonit dollarit.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles