Euroopa aktsiaturgudel 13 aasta pikim langustsükkel

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa aktsiaturud langesid eelmisel nädalal kaheksandat järjestikust nädalat, mis on pikim langusperiood alates 1998. aastast, kirjutab analüütik Tõnis Oja Tallinna börsi blogis.


Languse peapõhjuseks on kartus, et Kreeka ei suuda oma võlakirju lunastada ning et USA majanduskasvu prognoosi alandatakse Föderaalreservi poolt.

Ehkki Kreeka peaminister George Papandreou võitis 21. juunil toimunud usaldushääletuse, peab parlament veel 30. juunil heaks kiitma 78 miljardi euro suuruse eelarvekärpe ja seejärel otsustavad Euroopa rahandusministrid, kas Kreeka on finantsabi kättesaamiseks vajalikud kriteeriumid täitnud.

Investorid kardavad, et parlament ei pruugi eelarvekärpeid vastu võtta, mis viibki riigi võimetuseni võlakirju lunastada (default).

«Nad (poliitikud) ei pruugi aru saada, et turud on nende otsuste suhtes nii tundlikud nagu nad tegelikult on ning võib juhtuda, et mõni hääletus läheb turu ootustele vastu,» ütles Reutersile investeerimisfirma ConvergEx Group turgude peastrateeg Nicholas Colas.

Eriti suurteks kukkujateks olid Itaalia pankade (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Popolare di Milano Scrl ka Banca Monte dei Paschi di Siena) aktsiad. Reitinguagentuur Moody’s ütles 23. juunil, et võib alandada 13 Itaalia panga krediidireitingut.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles