Küttepuidu hind kasvab elektrijaamade survel karmilt

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotole mahtunud männipalgikoormad Eesti Energia laoplatsil moodustavad vaid umbes kümnendiku sellest puidukogusest, mis aastas läheb Narva Elektrijaamade kateldesse.
Fotole mahtunud männipalgikoormad Eesti Energia laoplatsil moodustavad vaid umbes kümnendiku sellest puidukogusest, mis aastas läheb Narva Elektrijaamade kateldesse. Foto: Erakogu

Küttepuit maksab praegu võrreldes aastataguse ajaga enam kui viiendiku võrra rohkem. Hinnatõusu põhjuseks on elektrijaamade aina kasvav puiduvajadus, mis suureneb lähiaastail veel mitmekordseks.

«Kui Narva uus jaam valmis saab, kasvab konkurents paberipuidu pärast, sest Narva uus jaam võib tahta suurt osa Eesti paberipuidust,» ütles RMK puiduturustuse osakonna juhataja Ulvar Kaubi.

Kui nõudlus kasvab, aga raiemahud mitte, võib see kaasa tuua olulise hinnatõusu. Elektrijaam kerkib 2015. aastaks ja on valmis kasutama küttesegu, millest poole moodustab hakkpuit ja teise poole põlevkivi. Konkurentide arvutuste järgi võiks jaamas kuluda kuni neli miljonit tihumeetrit puitu aastas, see on umbes pool tänavusest eeldatavast raiemahust Eestis.

Toasoe kallineb

Kaubi sõnul on küttepuidu hind pidevalt tõusnud, palkide ja paberipuidu hind on püsinud pikalt samal tasemel, kuid ka viimase osas on oodata tõusu. Kaubi hinnangul on puidu hinna tõusu taga nii elavnenud eksport kui ka taastuvenergiat kasutavad katlamajad ja elektrijaamad. «Sel aastal on küttepuit kallinenud 20 protsenti või pisut rohkem,» ütles Kaubi.

Juba praegu suruvad Tartu, Väo, Pärnu ja Narva elektrijaamas põletatavad hakkpuidu kogused hinda aina ülespoole, umbes 15 protsenti Eestis raiutavast metsast läheb soojuselektrijaamade kateldesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles