Välisinvestoritele avati uksed internetis

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Elmo Riig

E-äriregistri ettevõtjaportaalis on nüüdsest võimalik asutada ettevõte ka Portugali, Leedu ning Belgia ID-kaardiga ja lähiajal lisandub nende riikide hulka Soome.


Justiitsminister Rein Langi sõnade kohaselt aktsepteerib tõenäoliselt esimest korda ühe riigi register ametlikult teiste riikide rahvuslikke ID-kaarte ja nendega antud digiallkirju.

See tähendab, et Belgia või Portugali ärimees saab nüüd läbi ettevõtjaportaali asutada äriühingu Eestis. Ühingu liikmena saab ta esitada ettevõtjaportaali kaudu elektroonilise majandusaasta aruande ning muuta äriühingu registriandmeid. Peagi on samalaadsed võimalused avatud Eesti ID-kaardi omanikele ka Portugalis.

Registrite ja Infosüsteemide keskuse (RIK) kohturegistrite osakonna juhataja Ingmar Vali sõnul ei piirdu antud projekt siiski vaid ettevõtete asutamisega.

«Seda lahendust oleks võimalik laiendada ka teistele Eesti internetiportaalidele, et ka nemad saaksid vajadusel välismaiseid digiallkirju aktsepteerida,» selgitas Vali. Ta tõi näiteks kohtule edastatavad materjalid, mida on vaja enne esitamist digitaalselt allkirjastada. Samuti võiks riigiportaal eesti.ee hakata välismaiseid ID-kaarte ja digiallkirju aktsepteerima ning edaspidi ehk ka internetipangad.

«Lihtsalt öeldes, kui välismaalane satub Eestisse, siis ta peaks saama oma ID-kaardiga ajada samu asju, mida eestlasedki. Kui ettevõtja on välismaalane, ei pea ta iga kord Eestisse tulema, kui on vaja riigiga suhelda. Asju saaks portaalide kaudu ajada ka eemalt,» rääkis Vali.

Lisaks Belgiale ja Portugalile tunnistab ettevõtjaportaal ka Leedu digiallkirja, kus tehnilise lahendusena on kasutusel Mobiil-ID SIM-kaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles