Energiaagentuur paiskab oma naftavarud maailmaturule

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Kaspia merel.
Naftapuurtornid Kaspia merel. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) paiskab oma varudest maailmaturule 60 miljonit barrelit naftat, et takistada naftahindade tõusu ja hoida maailmamajandust vee peal.

IEA teade tuli pärast seda, kui naftatootjate ühendus OPEC ei suutnud 8. juunil jõuda kokkuleppele tootmise suurendamises, energiaagentuuri otsust ei kõigutanud ka OPECi suurima naftatootja Saudi Araabia lubadus suurendada toodangut ühepoolselt, vahendas ERR Uudised Reutersit.

Praeguste plaanide kohaselt kavatseb IEA ühes päevas müüki paisata kaks miljonit barrelit naftat ning teha seda vähemalt kuu aja vältel, täitmaks Liibüa konflikti tõttu tekkinud tühiku maailmaturul, enne konflikti algust eksportis Liibüa ligi 1,2 miljonit barrelit toornaftat päevas.

Tegemist on alles kolmanda korraga pärast IEA loomist 1974. aastal, kui agentuur sekkub sellisel moel maailma naftaturu tegevusse.

Viimastel andmetel peaks pool IEA poolt käiku lastavatest naftavarudest tulema USA hoidlatest, Ühendriikide energeetikaministeerium teatas täna, et riigi reservides on hetkel 727 miljonit barrelit ning 30 miljonit sellest läheb maailmaturule, tegemist on kogusega, mida USA tarbib umbes pooleteise päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles