Ehitusfirmade süüdimõistmine maksupettuses jõustus lõplikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha ümbrikus.
Raha ümbrikus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kahe ehitusfirma ja nendega seotud isikute süüdimõistmine ulatuslikus maksupettuses jõustus lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud kolmapäeval kaasusega seotud kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Harju maakohus mõistis mullu novembri alguses OÜ Tarrest Ehituse süüdi maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses ja karistas ettevõtet viie miljoni krooni suuruse rahalise karistusega. ASi Rihti Projekti mõistis kohus samuti süüdi maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses ja karistas ettevõtet 850 000-kroonise rahalise karistusega.

Maakohus mõistis ka Tarrest Ehituse juhi Mart Tarumi ja Rihti Projekti juhi Harry Tinti süüdi maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses. Tarum sai 500 päevamäära ehk 137 625 krooni suuruse ning Tint 250 päevamäära ehk 79 457 krooni suuruse rahalise karistuse. Maksupettuse süüasjas kohtu all olnud Joel Kolgi ning Igor Rabtšuki mõistis maakohus õigeks.

Maakohtu otsusel maksupettuses süüdi jäänud kahe ehitusfirma ja nende juhtide kohtuprotsess jätkus märtsis Tallinna ringkonnakohtus, kus kohtualuste kaitsjad taotlesid õigeksmõistvat otsust, prokurör aga karistuste karmistamist.

Ringkonnakohus muutiski aprilli lõpus maakohtu lahendit, mõistes Mart Tarumi süüdi maksude maksmisest kõrvale hoidmises ja määras talle karistuseks üheaastase vangistuse. Ringkonnakohus muutis maakaohtu otsust ka Joel Kolgi õigeksmõistmise osas ja määras talle maksukuriteole kaasaaitamise eest rahalise karistuse 800 euro ulatuses. Muus osas jättis kohus maakohtu otsuse muutmata.

Seepeale esitasid kohtualuste kaitsjad kassatsioonkaebused riigikohtusse, kuid need ei saanud kolmapäeval menetlusluba ja see tähendab süüdimõistmise lõplikku jõustumist.

Eeluurimise kogutud andmetel said kuriteod alguse 2005. aasta märtsis, kui Martti Link hakkas võltsima tuntud ehituskaupade müüjate arveid. Nii koostas ta hulganisti Rautakesko ASi, Ehituse Service OÜ ja Angroo Ehituse ASi logosid kandvaid arveid ehituskaupade müügi kohta, printis need kassaprinteritega välja ja lisas seejärel neile allkirjad ning templijäljendid. Tegelikult mingeid ehituskaupu nende arvete alusel ei soetatud.

Seejärel levitas Link fiktiivseid arveid oma tuttavate Joel Kolgi ning Igor Rabatšuki kaudu restaureerimisteenust pakkuvatele OÜ-le Tarrest Ehitus ning ASile Rihti Projekt, mis said arvete alusel võimaluse vähendada maksukohustust ning teha kassast sularaha väljamakseid, selgus eeluurimisel.

Kuriteo tulemusena jäi Tarrest Ehituselt maksudena riigile laekumata kokku 16 716 964 krooni ning Rihti Projektilt 2 684 235 krooni, selgus uurimisel.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas kohtueelse uurimise lõppedes süüdistused nii Lingile, Kolgile, Rabatšukile ning juriidiliste isikutena Tarrest Ehitusele ja Rihti Projektile kui ka firmade juhtidele Mart Tarumile ja Harry Tindile. Lingi on kohus jõudnud juba ka süüdi mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles