Swedbank hoiatab ehitusfirmade turult kadumise eest

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee-ehitus.
Tee-ehitus. Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

Swedbanki analüütikud arvavad, et kui Eesti riik avalike hangete reegleid ei muuda, siis paljud tee-ehitusfirmad, kes on teinud väga madala hinnaga pakkumisi, peavad turult lahkuma.


Selle tulemusena võib analüütikute sõnul pakkujate arv järsult väheneda, kuna keegi ei taha võtta võimalike kahjude suurt riski.

Sweedbanki analüütikute teade tuli kommentaarina meedias ilmunud uudistele, et viimase kahe aasta jooksul on tee-ehituses kasutatava bituumeni hind kallinenud kaks korda ning seetõttu kannavad tee-ehitusfirmad kahjumit. Asfaldiliit on seisukohal, et ettevõtteid suudaks pankrotist päästa ja tee-ehituse kvaliteedi langust ära hoida Soomes kasutatav indeksite süsteem, mis võtab jooksvalt arvesse bituumeni hinna tõusu ja langust ning töö teostajaga arveldatakse vastavalt muutusele.

«Me kaldume uskuma, et muudatused avalike hangete seaduses leiavad aset, kuna vastasel juhul mõjutaks tagajärjed negatiivselt ka tellijaid (valitsust ja kohalikke omavalitsusi, kuna teede kvaliteet kannatab),» kirjutavad Swedbanki analüütikud.

Seetõttu otsustasid analüütikud, et ei muuda ehitusfirma Nordecon aktsia sihthinda ning säilitavad sellele soovituse «osta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles