Venemaa ja Valgevene lükkasid energeetikasõja edasi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid Valgevene pealinnast Minskist 150 kilomeetrit edelas Baranovitši lähedal. Valgevene sai Venemaa InterRAOle elektrienergia võlgnevuste tasumiseks ajapikendust 27. juunini.
Kõrgepingeliinid Valgevene pealinnast Minskist 150 kilomeetrit edelas Baranovitši lähedal. Valgevene sai Venemaa InterRAOle elektrienergia võlgnevuste tasumiseks ajapikendust 27. juunini. Foto: SCANPIX

Venemaa riigi kontrollitav energiagrupp InterRAO ei täitnud ähvardust Valgevene tänasest võlgade tõttu elektrivarustusest välja lülitada ja soostus viimasel hetkel veelgi ajapikendust andma, vahendab Vedomosti.

Valgevene Belenergo on märtsis maini tarnitud elektrienergia eest võlgu ligi poolteist miljardit rubla. 9. juunist vähendas InterRAO elektrienergia tarneid Valgevenele kaks korda ehk 400-500 megavatilt 200-300ni ning ähvardas, et kui 19. juuniks võlg makstud ei saa, lõpetatakse tarned sootuks.

10. juunil Moskvas toimunud läbirääkimistel lepiti kokku võlgnevuste kustutamise graafikus, mille kohaselt peaks võlg olema tasutud 5.juuliks. InterRAO jätkas elektrienergia tarneid täies mahus 13. juunist.

Reutersi andmetel oli Valgevene esimese rahaülekande maht võlgnevusest kolmandik ehk umbes 600 miljonit rubla.

Teise osa maksest oleks InterRAO pidanud saama 20. juunil, aga seda ei juhtunud, misjärel ettevõte ähvardas 22. juunist Valgevenele elektrienergia tarned peatada.  Seda siiski ei tehtud ning nüüd on Minskil võlgnevuste likvideerimiseks aega 27. juunini.

Venemaalt saadud elektrienergia moodustab lenta.ru andmetel Valgevene üldtarbimisest veidi vähem kui kümnendiku, samas InterRAO jaoks on Valgevene turg rahaliselt tähtsuselt teisel kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles