Hiina abiplaan viis Aasia börsid tõusule

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tehaste sulgemise lainest ehmunud Hiina abipakett majanduse elavdamiseks viis Aasia börsid tõusule, kuna kava näeb ette suuri rahapaigutusi infrastruktuuri, võitsid enim toorainete kaevandajad, ehitusmaterjalide ja ehitusmasinate tootjad.


Aasia börsid tõusid pärast Hiina 4 triljoni jüaani suuruse (7,2 triljonit Eesti krooni, 586 miljardit USA dollarit) majanduse elavdamise paketi teatavaks tegemist, kerkinud on ka Euroopa ja Ameerika aktsiate futuurid, kirjutas Bloomberg.

Maailma kaevandushiidude Rio Tinto ja BHP Billitoni aktsiad tõusid Austraalias üle 7 protsendi.

Hongkongis kerkis Hiina suurima ehitusmaterjalide tootja Anhui Conch Cement Co aktsia hind 20 protsenti, vahendas aripaev.ee.

Jaapanis oli üheks suuremaks tõusjaks Hitachi Construction Machinery, mille aktsia hind hüppas 19 protsenti, sest kuuendik ettevõtte käibest tuleb Hiinast.

Hiinat on viimastel kuudel tabanud tehaste sulgemise laine, sest tarbimine rikaste riikide turul kahaneb. Hiina valitsus püüab langust tasandada sisemaise nõudluse suurendamisega.

Suur osa abipaketist läheb otse ehitusse. Hiina plaanib kulutada 100 miljardit jüaani (8179 miljardit Eesti krooni) veel selle kvartali jooksul. Raha kulutatakse teedele, raudteedele, maapiirkondade infrastruktuurile, lennujaamadele ja väikese üürikuluga elamute ehitamisele. Maksusoodustustega püütakse elavdada investeerimist seadmetesse. Suurendatakse põllumeestele ja vaesematele linnaelanikele makstavaid toetusi.

«Need meetmed võivad soodustada kodumaist nõudlust, ent ei kaitse Hiina majandust edasise kasvu aeglustumise eest, sest maailma majandus on kindlasti minemas langusesse,» ütles Citigroupi Shanghais tegutsev analüütik Ken Peng.

Šanghai kompleksindeks kerkis täna 7,3, Hongkongi indeks Hang Seng 3,55 protsenti.

Tokyos kerkis indeks Nikkei 5,81 protsenti.

Hiina uudise lainel püsis ka Koreas aktsiaturg varasemal tasemel, hoolimata kasvavast kartusest, et USA autoturu kahanemine vähendab eksporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles