Kohus jättis rahuldamata Kanajevi hagi N-Terminali vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoli Kanajev.
Anatoli Kanajev. Foto: Toomas Huik.

Harju maakohus jättis reedese otsusega rahuldamata Anatoli Kanajevi, Hillar Sõerdi, OÜ Kantauro, Vatchem Eesti OÜ ja OÜ Havila hagi AS-i N Terminal Grupp vastu asjas, mis puudutab N-Terminal Grupi nõukogu valimist ja nõukogu liikmete arvu.


Kohus otsustas ühtlasi tühistada maakohtu 2010. aasta 10. mai kohtumäärusega kohaldatud hagi tagamise abinõu, millega keelati N-Terminal Grupi nõukogul nõusoleku andmine N-Terminal Grupi juhatusele igapäevase majandustegevuse raamest väljuvate tehingute tegemiseks.

Kohus tühistas ka maakohtu 2010. aasta 16. juuli kohtumäärusega kohaldatud hagi tagamise abinõu, millega keelati OÜ N-Terminal Invest tehingute tegemine.

Kohtuotsuse peale saab 30 päeva jooksul alates selle kättetoimetamisest esitada apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtule.

Kanajev, Sõerd, Kantauro, OÜ Deleter (praegu Vatchem Eesti) ja Havila esitasid 2010. aasta 22. veebruaril kohtule hagi N-Terminal Grupi vastu õigussuhete olemasolu tuvastamiseks, seisab reedeses kohtuotsuses. Hagiavalduse kohaselt kuuluvad Kantauro, Deleter ja Havila N-Terminal Grupi aktsionäride hulka.

N-Terminal Grupi aktsionäride erakorralisel üldkoosolekul 2008. aasta 5. septembril valiti ettevõtte nõukogu liikmeteks Endel Siff, Aleksander Denisoff ja Hans-Gustav Kruusel.

Seejärel, 2009. aasta lõpus otsustasid Siff ja Kruusel nõukogust lahkuda. 2009. aasta 16. detsembril toimunud N-Terminal Grupi aktsionäride erakorralisel koosolekul esitati nõukogu liikmete kandidaatideks Silver Eensaar, Alexey Drachev, Anatoli Kanajev ja Hillar Sõerd.

Vastavalt N-Terminal Grupi põhikirjale on ettevõtte nõukogul kolm kuni viis liiget. Hagejad on seisukohal, et kuna pärast Sifi ja Kruuseli lahkumist esitati nõukogu liikmeteks neli kandidaati, siis oli nõukogus vabasid kohti neile kõigile ja kõik nõuetele vastavad kandidaadid osutusid valituks. Lisaks leiavad hagejad, et Drachevi isikut polnud võimalik kindlaks teha ja seega ei osutunud ta valituks.

Kostja on seisukohal, et 2009. aasta 16. detsembril toimunud aktsionäride üldkoosolekul valiti lahkunud nõukogu liikmete asemele uusi ning nõukogu liikmete arvu suurendamist polnud kavas. Samuti on kostja seisukohal, et puudusid asjaolud, mis oleksid välistanud Drachevi kandidatuuri ülesseadmise.

Kostja on seisukohal, et kuivõrd üldkoosolekul valiti kahte uut nõukogu liiget kahele vabanenud kohale ja neljast kandidaadist said enim poolthääli Eensaar ja Drachev, siis valiti viimased ka nõukogu liikmeteks.

Krediidiinfo andmetel on hetkel N-Terminal Grupi nõukogu liikmed Aleksander Denisoff, Alexey Drachev ja Silver Eensaar. Ainuke juhatuse liige on Tõnis Bittman.

Tänavu aprillis kirjutas Äripäev, et tuntud firmade likvideerija Silver Eensaar pidi olema kaks päeva arestikambris ja uurijatele selgitusi andma, sest teda kahtlustatakse N-Terminali Grupi nõukogu liikmena ettevõttele tahtliku kahju tekitamises.

Uurimise põhjuseks on N-Terminali asutajate Endel Sifi ja Anatoli Kanajevi vahel puhkenud tüli. Kanajev süüdistab Siffi kaasaktsionäridele kahju tekitamises ning väidetavalt on Eensaar mees, kes tegutseb Sifi huvides.

Lisaks Eensaarele on prokuratuur ajalehe väitel esitanud kahtlustuse N-Terminal Grupi juhatuse liikmele Bittmanile, kelle politsei samuti aprillis kinni pidas. Prokuratuuri kinnitusel esitati Bittmanile kahtlustus karistusseadustiku usalduse kuritarvitamist käsitleva paragrahvi alusel. Bittmani tuntakse kui Sifi lähimat kaasvõitlejat ning äride korraldajat.

Siff on N-Terminali endine aktsionär, kes müüs 2009. aastal oma osaluse N-Terminalis Eensaare juhitavale TSE Assets OÜ-le, mis omakorda kuulub Moskvasse registreeritud äriühingule OOO Amarant. Kanajev kahtlustab ajalehe teatel, et Siff pole tegelikult oma osalusest loobunud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles