Leht: Vene tuumajaamad pole looduskatastroofiks valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustused Fukushima 1. tuumajaamas.
Purustused Fukushima 1. tuumajaamas. Foto: SCANPIX

Norra leht Aftenposten vahendas Vene riikliku aatomienergia korporatsiooni Rosatomi raportit, kus järeldatakse, et Venemaa tuumajaamad ei peaks vastu sarnasele looduskatastroofile, mis raputas märtsis Jaapanit.

Raport tõi välja 31 punkti, mis võivad tuumajaamadele maavärina, tornaadode, lähedalasuvate veejaamade õnnetuste või muude katastroofide korral saatuslikuks saada. Näiteks toodi välja, et enamikel Venemaa tuumajaamadel pole automaatset süsteemi, mis peataks maavärina korral reaktori töö. Samuti pole jaamade asukoha valikul hinnatud võimalikku maavärinaohtu; seismilist infot pole uuendatud ning looduskatastroofide puhuks pole koostatud kriisiplaane.

Veel tõi raport välja puudused reaktorite jahutamiseks mõeldud varulahendustes, tuumakütuse ladustamisel ning personaliprobleemid – puudu on kompetentsetest remondimeestest ja ka inspektoritest.

Kõige tõsisemaks pidasid aga Aftenposteniga rääkinud eksperdid lõhesid reaktorite jahutamises kasutatavate torude keevituskohtades. Need võivad katastroofi korral osutuda saatuslikuks.

Raport märgib ära ka teistest kehvemas seisus reaktorid. Need on Soome ja Norra põhjaosa lähistel Kolas ning Peterburi külje all asuvad reaktorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles