Osa ettevõtteid kavatseb lähiajal järsult palku tõsta

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: SCANPIX

Enamik ettevõtteid ei kavatse lähikuudel töötasusid muuta. Palgatõusu kavandajad aga plaanivad töötasusid tõsta kuni 16 protsenti, selgus täna avaldatud uuringust.


Tööandjate keskliidu mais läbi viidud küsitlus hõlmas kümmet ametikohta: sekretärid, arvepidajamis- ja raamatupidamisametnikud, müüjad-kassapidajad, üldehitustöölised, veoautojuhid, tootmise lihttöölised, laotöölised, klienditeenindajad, arvutihooldajad ning varustajad. Küsitlusele vastanud organisatsioonidest ütles 79 protsenti, et ei kavatse järgmise 6 kuu jooksul nendel ametikohtadel töötajate palku tõsta.

Uuringust ilmnes ka, et 66 protsenti ei ole viimase 6 kuu jooksul nimetatud amtikohtadel töötajate palkasid muutnud. Need vähesed vastanud, kes viimase 6 kuu jooksul töötasusid muutsid, järgmise poole aasta jooksul reeglina enam palku tõsta ega langetada ei plaani, rääkis uuringu projektijuht Kadri Seeder.

Keskmiselt on töötasusid eelmise 6  kuu jooksul korrigeeritud ligi 10 protsenti ja kavandatavad muudatused jäävad 7-16 protsendi kanti. Palkade muutmise põhiliste põhjustena nimetasid ettevõtjad firma majandustulemusi, töömahu muutumist ning töötajate personaalsest arengust tulenevaid vajadusi. Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriisi sõnul on tõusnud ennekõike kõrge kvalifikatsiooniga töötajate palgad.

Viimase 6 kuu jooksul muutusid kõige sagedamini veoautojuhtide palgad (33 protsendis organisatsioonidest). Järgneval poolaastal on muutusi oodata ennekõike üldehitustöölite palkades - nende töötasusid kavandab tõsta või alandada 19 protsenti vastanuid.

Veebipõhisele küsitlusele vastamise võimalus anti enam kui 2000 organisatsioonile. Neist vastas 273 organisatsiooni, mis annavad kokku tööd enam kui 50 000 inimesele. Seega olid vastajate seas ülekaalus suurettevõtted.

Eesti Pank ütles eelmisel nädalal, et palgad võivad Eestis praegu juba tootlikkusest kiiremini kasvada. Tarmo Kriis palgauuringu esitlusel ei kinnitanud, et töötasud juba liiga kiiresti kasvavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles