Medvedev tahab teist ametiaega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev Peterburis Ühtse Venemaa kongressil.
Dmitri Medvedev Peterburis Ühtse Venemaa kongressil. Foto: Reuters / Scanpix

Dmitri Medvedev ütles Financial Timesile, et soovib ka teiseks ametiajaks Vene presidendiks pürgida – täpsustades, et teineteise vastu nad peaminister Vladimir Putiniga tuleval aastal kandideerida ei kavatse.


Vene president vihjas ka sellele, et avaks presidendina jätkates poliitilise süsteemi konkurentsile – ilma milleta ei oleks teostatav tema nägemus Vene majanduse kaasajastamisest.

«Poliitiline konkurents on majanduse arenguks vajalik,» ütles Medvedev.

Medvedev ütles ühtlasi väga kõva sõna oma õpetaja ja eelkäija Putini juurutatud «kontrollitud» demokraatia ja riigistatud majanduse aadressil. Mõlemad protsessid tuleb tema sõnutsi peatada ja hakata liikuma vastupidises suunas.

Ta pani isegi ette taastada Venemaa 89 erineva haldusüksuse kohalikud valimised, mille tühistamine oli üks Putini tsentraliseerimispoliitika alustalasid.

Samas kinnitas Medvedev, et vaatamata viimasel ajal ilmnema hakanud erimeelsustele «oleks ülimalt kohatu väita, nagu oleks meie vahel laienev lõhe».

Intriigist selle üle, kummast saab ametlik presidendikandidaat 2012. aasta märtsi valimistel, on kujunenud Vene poliitika keskne küsimus.

Ebakindlus on rikkunud ärikliima ja põhjustanud viimastel kuudel miljardite dollarite suuruse kapitali väljavoolu Venemaalt.

Kuigi Medvedev väljendas oma taaskandideerimise ambitsiooni jõuliselt ja selgesõnaliselt, ei jätnud ta siiski taas selgitamata, et nad otsustavad kahekesi koos, kumb lõpuks püstitatakse.

«Ma arvan, et iga juhi jaoks, kes presidenditoolil istub, on soov ja tahe uuesti kandideerida täiesti loomulik,» ütles ta. «Aga kas ta ka sellise otsuse teeb või mitte, see on teine küsimus.»

Olukorda, kus nad Putiniga tuleval aastal vastakuti minna võiksid, on Medvedevi sõnutsi «raske ette kujutada».

«Vladimir Putin ja mina – Vladimir Putin on mu kolleeg ja vana sõber – esindame väga suures osas sedasama poliitilist jõudu. Ja seetõttu võiks meievaheline võistlus kahjustada meie tööd ja eesmärke.»

Medvedev puudutas intervjuu käigus ka Peterburi rahvusvahelisel majandusfoorumil väljaöeldud seisukohti, mida paljud võtsid kui tema valimiskõnet. Nagu selgus, on Medvedev «autoritaarse kapitalismi» vastane.

«Mõnel maal eksisteerivad üsna edukalt külg külje kõrval turumajandus ja piiratud poliitiline konkurents,» ütles ta. «See pole aga meie jaoks.»

Medvedev soovib reeglid järk-järgult ümber teha ja luua olukorra, kus parlamendis oleks esindatud kogu poliitiline spekter.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles