Andrus Karnau: mida paganat!

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Kindlasti mäletate veel, mis juhtus teleseriaalides «Riigimehed» või «Paksust ja vedelast» («The Thick of It»), kui mõni poliitik kogemata otsekohese ja võib-olla isegi siira avalduse tegi. Ajalehtede ilmumise järgsel hommikul helistas libastunud poliitikule partei peasekretär ja kutsus eksinu korrale. Vandesõnad asendatud kombeka piibitusega.


«Piip! Sa helistad nüüd, piip, sellele vanale paksule piip ajaleheneegrile ja ütled, piip, et see kõik ei ole tõsi, et seda pole, piip, olnud. Sa, piip, võtad oma sõnad tagasi, piip! Ja et homses, piip, lehes ilmuks, piip, lugu, mis kõik ümber lükkab, piip! Piip!»

Postimees kirjutas kolmapäeval, toetudes põhivõrgufirma Elering aruandele, et aastal 2016 on keskmine elektrienergia hind börsil 48,5 eurot. See on umbes 60, või kui väga täpne olla, siis 65 protsenti kallim kui praegune, suletud turu hind.

Päev hiljem vastas samas väljaandes elektrivõrgu süsteemioperaatori ehk kogu riigi elektrivarustuse eest vastutava Eleringi juht Taavi Veskimägi kommentaariga, et see kõik ei vasta tõele, sest tema juhitud firma pole kunagi elektrienergia hinna prognoosi koostanud.

Võib vaid oletada, kuidas kolmapäeva hommikul kutsus majandusminister Juhan Parts Veskimäe vaibale. Piibitamise jätame vahele, aga Parts nõudis ilmselt avalikus aruandes kättesaadava hinnaprognoosi tühistamist.

Jutt sellest, et analüüs hindas vaid CO2 kvootide hinna mõju, on hämamine, sest samas aruandes selgitab Elering, et turuanalüüse teevadki põhivõrgu ettevõtted, lähtudes kokkuleppelisest 25-eurosest kvooditonni hinnast.

Partsi ja majandusministeeriumi ametlik hoiak eelseisva elektrituru avanemise suhtes on kõike muud kui otsekohene ja aus. Ministeerium armastab öelda, et börsihind on ettearvamatu, mistõttu me ei tea, milline on hinnatase.

Oma ala asjatundjad kasutavad keerukaid mudeleid, mille abil lähiaastatel toimuvat prognoositakse. Elering kasutas selleks elektriturumudelit Balmorel, millega saab teha ka hinnaanalüüse. Elering kirjeldab oma aruandes põhjalikult, kuidas nad simuleerisid mudeli abil Läänemere piirkonna elektrituru, kaasa arvatud Eesti ja teised Balti riigid, samuti Põhjamaad, Saksamaa, Loode-Venemaa ja ka Valgevene.

Mudeli abil hindas Elering tootmisportfelli muudatusi viie aasta pärast, tootmisvõimsuste piisavust, ülekandeliinide mahtusid ja ka hinda. Eesti elektribörsi keskmine aastal 2016 on Eleringi mudeli järgi 48,5 eurot.

Viis aastat on pikk aeg, palju võib muutuda, aga inetu ja silmakirjalik on väita, et elektrituru avanemisega ei kaasne kodutarbijatele ja väikefirmadele järsku hinnatõusu. Mullu oli elektribörsi Eesti piirkonna keskmine hind 46,29 eurot megavatt-tund. Soomes oli see 55,16 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles