Nordica juhatuse esimees astus tagasi (1)

Karel Kranich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordica endine juht Jaan Tamm.
Nordica endine juht Jaan Tamm. Foto: Raul Mee / Raul Mee/Mollusk Media

Eesti lennufirma Nordica juhatuse esimees Jaan Tamm esitas täna Nordic Aviation Group ASi nõukogule tagasiastumispalve, mille nõukogu ka rahuldas. Juhi kohuseid hakkab täitma nõukogu liige Hannes Saarpuu. 

Jaan Tamm põhjendas, et üks etapp firma arengus on läbi saanud. «Riik ootas juhatuselt lennufirma edukat käivitamist, eestlastele oluliste otseühenduste loomist Tallinnast ning lennuettevõtte jätkusuutlikkusele aluste panemist. Usun, et need, nagu ka enamik ettevõtte asutamisel kinnitatud äriplaanis seatud ülesandeid, on nüüdseks täidetud.  Samas leian, et just praegu on ettevõttel hea aeg asuda uute sihtide poole pürgima uue inimese juhtimisel,» selgitas Tamm.

Tamm kinnitas Postimehele, et põhilised eesmärgid lennufirma juhtimises said täidetud ning aeg lahkumiseks oli sobiv. «Eks suurettevõtete juhtimises tuleb ikka erimeelsusi visioonides ette, aga põhiseisukohad meeskonnaga ja omanikega olid ikka samad. Leidsime lihtsasti ühise keele,» ütles Tamm. Ta lisas, et pikaajalisi plaane tal hetkel pole ning plaanib puhata. Jaan Tamm on olnud Nordic Aviation Group ASi juhatuse esimees alates ettevõtte asutamisest 2015. aasta oktoobris.

Tamm ütles Kuku Raadiole antud intervjuus, et suuniseid uuele juhtkonnale väga anda ei tahaks, kuid Nordica peaks pakkuma oma teenuseid eelkõige välisturgudel, sest Eesti turg on väike. Tamm ütles lõpetuseks, et Nordica juhi koht on olnud temale isiklikult kõige suurem ja põnevam väljakutse. «Kindlasti soovitan sellistel konkurssidel kandideerida, kui võimalus tuleb,» sõnas Tamm. 

Nordic Aviation Group ASi nõukogu esimees Peeter Tohver ütles, et hindab kõrgelt Jaan Tamme tehtud tööd. «Iga ettevõtte käivitamine on raske, aga Jaan on koos meeskonnaga suutnud luua toimiva ja arvestatava lennufirma ning taganud seatud eesmärkide eduka täitmise. Samas mõistan ja aktsepteerin tema tänast otsust,» sõnas ta. 

Ta lisas, et Tammega pole tal iial probleeme olnud. «Lahkumine oli sõbralik. Me oleme Jaaniga nii pikalt koostööd teinud. Meil ei ole lahkhelisid olnud,» ütles Tohver. Nordic Aviation Group ASi nõukogu jätkab kolmeliikmelisena ja juhatuse teine liige Ahto Pärl ettevõtte finantsjuhina.

Nordica juhi kohuseid hakkab täitma senine nõukogu liige Hannes Saarpuu. «Saarpuu asub ettevõtte juhatuse esimehe kohale ajutiselt, kuni nõukogu on leidnud konkursi korras uue esimehe,» lisas ta. 

Postimehele antud kommentaaris ütles Tohver, et Saarpuu tuleb vahejuhina toetama igapäevast Nordica tööd. Eelkõige sellepärast, kuna ta on asjadega kursis ning ta on olnud nõukogu liige. Hannes Saarpuu on olnud pikalt Lux Expressi juht. Samuti oli ta pankrotistunud Estonian Airi liinivõrgu direktor aastatel 1998-2006.

Nordica annab tööd pea 450 lennundusspetsialistile nii Eestis kui ka teistes Euroopa riikides. Ettevõte opereerib 18 lennukiga. Nordica lõpetas majandusaasta ligi 900 000 euro suuruse kasumiga.

KOMMENTAAR

Tamme tehtud töö annab Nordicale lootust edukaks tulevikuks

Kadri Simson, majandus- ja taristuminister

Jaan Tamme tuleb tunnustada Nordica eesotsas tehtud töö eest. Nordica on tema juhtimise all selgelt arenenud ja jõudnud seisu, mis annab lootust edukaks tulevikuks. 

Kui vaadata Nordica viimaseid näitajaid, siis need on tõusuteel ja siinkohal tuleb kiita Jaan Tamme ja tema meeskonda. Aga mõistan Jaan Tamme otsust ja olin sellest ka informeeritud. 

Ettevõte on teatanud, et uus juhatuse esimees valitakse konkursi korras ja selle korraldamine on lennufirma nõukogu pädevuses. Praegu asub tagasi astunud juhatuse esimeest asendama ajutiselt endine nõukogu liige.

​Nordica töötab jätkuvalt kokkulepitud äriplaani järgi ja mingeid suuri strateegilisi muutusi pole minule teadaolevalt oodata.

Jaan Tamme intervjuu Kuku Raadios:


Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles