Ranno Tingas: piitsa ja prääniku koosmõju on olnud tulemuslik

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranno Tingas.
Ranno Tingas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Maksuekspert ja konsultatsioonifirma Ernst & Young Eesti juht Ranno Tingas ütles, et väliskontsernide jaoks on äriühingu tulumaksu planeerimine tavapärane ning Eesti tütarühingu kasumi jaotamise otsus tehakse aktsionäri tasemel.

«Seega on loogiline, et seaduslikke võimalusi maksukoormuse vähendamiseks Eestis võetakse arvesse dividendiotsuste tegemisel,» sõnas Tinga. Tema sõnul on stabiilse dividendisumma korral järgmisel aastal tulumaksumäär sisuliselt 18 protsenti, siis 16 protsenti ja seejärel, alates 2020. aastast) 14 protsenti (need protsendid siis jaotatavast brutokasumist). «Äriühingute maksustamise muudatuste mõju hindamisel on oluline vaadata ka seda, kas soodsam maksustamine paneb dividendi maksma ka neid, kes seda pole varem teinud, sest nulliga võrreldes on tulumaksumäär 14 protsenti ikkagi väga palju kõrgem maksukohustus,» toonitas maksuspetsialist. «Teisest küljest on viimase aasta jooksul maksuamet oluliselt suurendanud tähelepanu Eesti tütarühingute poolt väliskontsernidele antud laenudele ning erinevatele tehingutele, mille tulemusena on raha või kasum Eestist välja liikunud. Seega on ka sellel mõju äriühingu tulumaksu summaarse laekumise kasvule. Kokkuvõttes võib arvata, et piits ja präänik on koosmõjus andnud tulemuse, mida peegeldab viidatud maksulaekumiste statistika,» lisas ta.

Postimees kirjutas täna, et paljud välisomanduses olevad suurettevõtted eelmisel aastal dividende ei maksnud ning maksid seega ka vähem ettevõtte tulumaksu. Sellele vaatamata ettevõtte tulumaksu laekumine oluliselt ei vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles