Parts surus uue elektrijaama ehituse läbi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurgakivipanek uuele tuulepargile.
Nurgakivipanek uuele tuulepargile. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia teatas, et ettevõtte nõukogu kiitis heaks uue põlevkivielektrijaama ehituse Narva lähedale Auverre. Ettevõtte teatel tugines nõukogu seda tehes ainuaktsionäri ehk majandusminister Juhan Partsi otsusele.

Uue elektrijaama esimene plokk valmib 2015. aasta lõpuks, teise ploki rajamine otsustatakse 2012. aastal.

Nii ettevõtte juhatus kui ka vähemalt osa nõukogu liikmeid kahtles selles, kas ettevõte peab tegema suure investeeringu põlevkivijaama olukorras, kus on teadmata, kas see järjest tõusvate kasvuhoonegaaside kvoodihinna juures suudab konkurentsivõimelist hinda pakkuda.

Uue elektrijaama vajalikkuses kahtles ka põhivõrgufirma Elering, leides, et Eestis jätkub eeloleval kümnel aastal piisavalt tootmisvõimsusi. Samuti tekitab küsimusi see, kas tarbija peab maksma kinni nii uue elektrijaama toetuse kui ka suured investeeringud elektrikaablitesse, mis ühendavad Eesti Soome turuga.

Eesti Energia juhatus soovis saada garantiid, et riik toetab uue jaama ehitust, kuid seni pole selleks täielikku kindlust, sest pole teada, kas Euroopa Komisjon annab loa toetada uut jaama tasuta jagatava kasvuhoonegaaside kvoodi kaudu.

Parts surus aga tugevalt uue jaama ehitust, vastava otsuse oli mai algul teinud ka valitsus oma kabinetiistungil.

«Uue elektrijaama ehitamine tagab Eestile energeetilise julgeoleku järgnevateks aastakümneteks,» sõnas Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo.

«Varustuskindluse huvides rajatav elektrijaam vajab ärilise tootlikkuse tagamiseks kindlasti riigi toetust. Pärast riigiabi loa tagasivõtmist tuleb maksimaalselt panustada võimalusele ehitust tasuta CO2 kvootide arvelt toetada,» lisas Käo.

Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul on uue elektrijaama ehitus väga suur investeering, mille peab ellu viima ettevõtte finantsseisu kahjustamata.

«Uue elektrijaama ehitusel on olemas valitsuse heakskiit ja olen veendunud, et vajalik toetus riigi poolt tuleb,» lisas Liive.

Liive märkis, et uues jaamas on kavas põletada suures mahus hakkpuitu, see võib küündida kuni pooleni kütuse mahust.

Uue elektrijaama esimene osa tuleb 300 MW võimsusega, kavas on ehitada veel üks sama suur plokk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles