Ajaleht: Air Balticu presidendi partner tahab firmas riigiosalust osta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Balticu lennuk.
Air Balticu lennuk. Foto: SCANPIX

Läti transpordiminister Uldis Augulis teatas valitsusele, et lennufirma Air Baltic riigile kuuluvate aktsiate ostuks on tekkinud reaalse pakkumisega ostuhuviline: ettevõte Taurus, vahendab Läti majandusleht Dienas Bizness.

Taurus on Air Balticu presidendi Bertold Flicki partner firmas Baltijas aviācijas sistēmas. Viimasele kuulub lõunanaabrite lennufirmast 47,2 protsenti.

Augulis ei andnud ajalehe kindlat ostuhuvi ülesnäidanud investori kohta esitatud küsimusele otsest kinnitust, kuid tõdes, et Air Balticu vastu tunnevad huvi erinevad investorid.

Eile Berliinis pressikonverentsil esinedes kinnitas Flick, et on valmis riigiosaluse välja ostma.

Ajaleht märkis, et ettevõte on praegusel turismi kõrgajal, mil talvine kahjum oleks võimalik tasa teenida, on Air Baltic sisuliselt ilma juhtimiseta. Nimelt kinnitas Flick eile, et jääb Saksamaale.

Möödunud nädalal teatas Läti majandusminister Artis Kampars, et Air Baltic jäi aasta esimese viie kuuga 18 miljoni lati suurusesse kahjumisse. Kampars avaldas ka arvamust, et kahjum tekitati meelega, et firmast salaja raha välja võtta.

Pärast seda avaldasid teised ministrid arvamust, et riik ei tohiks enam raha firmasse pumbata ning peaks oma osaluse üldse maha müüma. Läti transpordiminister kohtus sel eesmärgil ka Hiina lennufirma Hainan Airlines esindajatega.

Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) algatas mai lõpus kriminaalprotsessi kahtlusega, et Ainars Šlesers sundis lõunanaabrite lennufirma Air Baltic presidenti Bertold Flicki firma raha seadusvastasteks tegudeks kasutama  ehk tema valimiskampaaniat rahastama. Korruptsioonivastase võitluse büroo andmetel kuritarvitas lennufirma president aastatel 2009.-2010. korduvalt oma ametipositsiooni ning täitis Šlesersilt tulnud korraldusi fiktiivsete lepingute sõlmimiseks. Sellisel teel liikus vähemalt 100 000 latti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles