Põllumaa müügi piiramine on keeruline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljapõld
Viljapõld Foto: Sille Annuk

Vestman Põlluvara juhataja Vello Teori sõnul ei maksaks maa müüki välismaalastele piirata, kui seda teha, oleks piiranguid  raske rakendada.

«Piirangutel ei ole mingit tähtsust, väikeste skeemidega on kõigil võimalus maad hankida. Näiteks saab osta endale kohaliku osaühingu, mis on varem põllumajandusega tegelenud ning siis ei takista maa ostmist keegi,» kommenteeris Teor.

Lääne-Euroopaga võrreldes on Eesti maa hind kümneid kordi odavam. Teori sõnul on ette näha aga maa hinna tõusu. «Kindlasti hakkab maa kallinema. Toiduainete hinnatõus suurendab ka huvi maasse investeerida, kuna põllumehel on võimalus oma maa pealt rohkem teenida,» kommenteeris ta.

Välisinvesteeringuid ei tohiks Teori sõnul karta, kuna maal ei ole erilist väärtust, kui ta midagi ei tooda, selleks on aga lisaks maa ostmisele vaja selle eest ka hoolitseda. «Konkurents tuleb ainult asjale kasuks, ka välismaine raha on raha ja see arendab siinset ettevõtlust. Selliseid näiteid, kuidas välismaise kapitali najal on suured farmid üles ehitatud, on mitmeid.»

1. maist saavad 10 hektari suurus maatükki ilma maavanema loata osta nii Eesti, Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriikide kui ka OECD liikmesriikide kodanikud,  kes on tegelenud kolm aastat ükskõik millises riigis põllumajandustoodete tootmise või metsa majandamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles