Helenius: Euroopa Liidu kvoodid takistavad Eesti põllumajanduse arengut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeerimispankur Joakim Helenius
Investeerimispankur Joakim Helenius Foto: Liis Treimann

Trigon Dairy Farmingu nõukogu esimehe, investeerimispankur Joakim Heleniuse kinnitusel võiks Eesti olla Euroopa kõige efektiivsem piimatootja, seda piiravad aga Euroopa Liidu (EL) seatud kvoodid piima tootmisele.

Piimakvoot määrab ära, kui palju teatud riik või farmer võib piima toota. «Parim asi, mis Eesti põllumajandusega võiks juhtuda, on see, kui EL tühistaks piimatootmisele seatud piirangud. Sest see on ainus sektor, kus Eesti põllumajandus võiks olla tõeliselt tulus,» kommenteeris Helenius.

Näiteks porgandite kasvatamiseks tema sõnul Eestisse investeeringuid loota ei ole ning seega hetkel on siinne põllumajandusmaa ka üsna odav. Piimandus oleks valdkond, kus näiteks Hiina investorid võiksid Eesti põllumaa vastu huvi tunda. 

Piima tarbimine kasvab tema kinnitusel Hiinas kiiresti. Riik püüab ise nii tootmist suurendada kui ka piimapulbrit importida, see  on üks piima hinnatõusu põhjuseid maailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles