Nafta hind tegi viimase kahe aasta suurima kukkumise (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine Põhja-Dakotas, USAs
Nafta pumpamine Põhja-Dakotas, USAs Foto: SCANPIX

Nafta hinnad kukkusid kolmapäeval üle kogu maailma, kui Liibüa teatas, et suurendab  tootmist.

Brenti toornafta hind kukkus kolmapäeval 6,9 protsenti, mis on viimase kahe aasta suurim langus. Barreli hinnaks jäi 73,40 dollarit. USA toornafta hind langes viis protsenti ja jäi 70,38 dollari peale.

Järsk hinnalangus tuli pärast mitu kuud kestnud tõusu, mis viis nafta hinnad viimaste aastate kõige kõrgemale tasemele. Hinnad on viimastel nädalatel olnud väga volatiilsed, sest USA lubas taaskehtestada Iraanile majandussanktsioonid, mis piiravad tugevalt nende nafta eksporti.

Kolmapäevane hinnalangus algas pärast seda, kui Liibüa riiklik naftakontsern teatas, et taasavab neli eksporditerminali, mis suleti juunis. Hinnalangust ei takistanud isegi USA valitsuse raport, mille järgi kahanesid Ühendriikide toornafta varud möödunud nädalal 12 miljoni barreli võrra.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) president Suhail Al-Mazrouei teatas, et niivõrd suured hinnakõikumised ei ole turule kindlasti head. Samuti kardab ta, et üha eskaleeruv kaubanduskonflikt USA ja Hiina vahel vähendab globaalset nõudlust.

USA teatas teisipäeval, et valmistab Hiina vastu ette uusi imporditolle, mille väärtus ulatub 200 miljardi dollarini. Möödunud reedel hakkasid kehtima imporditollid Hiina kaupadele väärtuses 34 miljardit dollarit.

Hiina oli möödunud aastal maailma suurim nafta importija ning neile järgnes teisel kohal USA.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles