Ungari kodulaenudest sirgus «Šveitsi frankenstein»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Ungari näitleja Béla Lugosi kogus kuulsust Igori, dr Frankensteini abilise rollis. Täna seisavad ta kaasmaalased silmitsi uue «frankensteini» – Šveitsi koletisega, mis ähvardab sadu tuhandeid koduomanikke, kes omal ajal selles valuutas laenu võtsid.


Tol ajal tundus, et frank ei kujuta endast suuremat riski.

Läks aga nii, et kuna kõik Šveitsist «turvalist varjupaika» otsivad, vallutab sealne raha järjest uusi mäetippusid. Alates aastast 2007 on ta tõusnud euro ja dollari suhtes enam kui 40 protsenti, Ungari forinti suhtes tuli tõusu ühel hetkel lausa 59 protsenti.

See on sundinud Šveitsi oma kasvuprognoose kärpima, Ungari jaoks on aga tegemist tõelise õudusunenäoga.

Franki-laenude kogusumma on umbes viiendik Ungari sisemajanduse kogutoodangust. 4 miljoni majapidamisega riigis on maksetega tõsiselt maas 120 000 laenuvõtjat.

Pole siis imestada, et madjarid ootasid hinge kinni pidades maikuist, piinarikaste läbirääkimiste käigus sündinud kompromissi pankade ja valitsuse vahel.

Kuid laenuvõtjad, kes saavad nüüd fikseerida oma laenud kursiga 180 forintit frank (enamiku laenude võtmise ajal oli kurss 150, täna aga 222 forintit frank), ei tohi siiski rõõmust lakke hüppamisega kiirustada.

Kursivahe nõutakse neilt ikkagi sisse, lisaks intressid. Ungari pangandusanalüütikud kasutavad pakkumise kirjeldamiseks ingliskeelset fraasi «teaser rate» (peibutuskurss), tõmmates teadlikult paralleele kurikuulsate Ameerika riskilaenudega.

Ka pankade jaoks pole tehing nii tore, kui esialgu tundub. Summad saavad täie riigigarantii vaid aasta 2014 lõpuni – kuni järgmiste valimisteni.

Ning karistuslik erakorraline pangamaks jääb paika. Niipalju valitsus vähemalt tegi, et tühistas kodude laenu katteks äravõtmise moratooriumi.

Laenuandmine ilma õiguseta tagatisele on pankadele mõistetavalt vastumeelne. Finantsiline hoop lükati lihtsalt edasi natuke kaugemasse tulevikku.

See on täpselt nagu filmis. Ohver märkab hirmsat koletist ja tõmbab teki üle pea. Ja kui ta lõpuks prao vahelt piilub, kõrgub hirmutis voodi kohal.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles