Peeter Võrk: jälgige hoolikalt inimeste käitumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mulle tundub, et inimeste mõtteviisis on toimumas päris suur muutus. Üha rohkem mõeldakse sellele, kuidas olla rahulolev ja õnnelik. Ning kaugeltki mitte enam nii palju kui varem mõeldakse asjade ja saavutuste peale. Väga paljud ei taha enam töötada iga päev kella üheksast viieni ning puhata ainult neli nädalat aastas. Ning paljud, kes masu ajal koondati, et plaanigi enam samasugusele tööle tagasi minna.

Tean ka päris mitmeid inimesi, kes on viimasel ajal „väga headelt“ töökohtadelt vabatahtlikult ära tulnud ning hakanud oma asja ajama. See ei tähenda mingi uue suure firma ülesehitamist, nad pigem müüvad oma oskusi eri klientidele ja naudivad isiklikku vabadust. Need on selgelt tähelepanuväärsed märgid. Varem ei tuldud nii julgelt tugevatest firmadest ära, pigem taheti ikka nt panka tööle minna.

Väärtused on muutumas. Ning seda tuleks hoolega jälgida, sest muutused inimeste mõtteviisis kutsuvad esile ka muutused ühiskonnas, nii tarbimis- kui tööharjumustes. Seetõttu ei pruugi paika pidada ka  väide, et meie majandus tohutu kiiresti taastub või tööpuudus kaob. Majandus ei pruugi taastuda sellisel kujul kui varem.

Minu soovitus on, et ettevõtete juhid ja omanikud hoolega jälgiksid, kuidas inimesed mõtlevad ja käituvad. Ehkki see on tuleviku ennustamine ja kahtlemata pole seda lihtne teha. Aga see, kes täna tajub, millised muutused toimuvad, on ilmselgelt aastate pärast edukam.

Peeter Võrk on juhtimiskonsultatsioonifirma PW Partners juhataja

Avaldatud Directori blogis ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles