Uue põlevkivielektrijaama ehitus lükkub teadmata ajaks edasi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue põlevkivijaama ehitamine on erakordselt suur investeering. Seetõttu ei varjanud asjaosalised rõõmu, kui Eesti Energia allkirjastas tänavu jaanuaris pidulikult lepingu Prantsuse kontserniga Alstom.
Uue põlevkivijaama ehitamine on erakordselt suur investeering. Seetõttu ei varjanud asjaosalised rõõmu, kui Eesti Energia allkirjastas tänavu jaanuaris pidulikult lepingu Prantsuse kontserniga Alstom. Foto: Eesti Energia

Kui esialgu arvati, et veel sel neljapäeval langetab Eesti Energia nõukogu riigi kõigi aegade kalleima investeerimisotsuse uue põlevkivielektrijaama ehitamiseks, siis suure tõenäosusega nii ei juhtu. Energiafirma peab kõnelusi, et ehituslepingu jõustamist edasi lükata.

«Alstomiga sõlmitud lepingu tingimuste üle räägitakse läbi, aga iga asi maksab,» lausus Eesti Energia nõukogu liige Meelis Atonen. Väidetavasti võib Eesti Energia lepingut pikendada trahvideta terve aasta võrra.

«Ettevõtte nõukogu ei ole uuele põlevkivijaamale vastu, kuid nõukogu peab olema kindel, kuidas valitsus seda projekti toetab,» ütles Atonen ja lisas, et suure tõenäosusega neljapäeval ehitusotsust ei tule.

Eesti Energia allkirjastas tänavu jaanuaris pidulikult ehituslepingu Prantsuse kontserniga Alstom. Eesti Energia teatel oli leping sõlmitud nii, et hiljemalt juuni lõpuks oleks tulnud see jõustada. Sellepärast on Eesti poliitikuil ja ametnikel ehitusotsusele toetuse leidmisega ka väga kiire olnud.

5. mail otsustas valitsuskabinet, et uus jaam tuleb ehitada, kuid vastutus äririski eest lasub ettevõttel. Sestap ongi Eesti Energia lükatud keerulisse olukorda, kus ühel pool on majandusminister Juhan Partsi ja valitsuse poliitiline tahe, aga teisel pool majandusloogika.

«Uue põlevkivijaama ehitus on neljapäeval nõukogu päevakorras, sest riigiabi skeem on ära langenud, on tekkinud uus olukord, seda arutamegi,» kommenteeris Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. «See projekt vajab riigi tuge, sest on Euroopa kliimapoliitika vastu. Uus skeem, mis lubab tasuta heitmekvooti, on väga hea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles