Venemaa plaanib erastada 1300 ettevõtet

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev.
Venemaa president Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX.

Venemaa on taaskäivitamas ulatuslikku erastamisprogrammi: aasta alguses teatati, et järgneva kolme aasta jooksul planeeritakse erastada enam kui 1300 seni riigile kuulunud ettevõtet, kirjutab Märten Kress Finantsvaade.ee blogis.


«Kuigi Venemaa riigieelarve on üle viimase 10 aasta esimest korda defitsiidis, ei ole riigiettevõtete müügi eesmärk riigikassa täitmine, vaid pigem parema efektiivsuse toomine majandusse läbi ettevõtluse suunamise erakätesse,» väidab erastamisprogrammi läbiviimise eest  vastutav Venemaa majandusministeeriumi ametnik Alexander Uvarov.

Samuti lubab Uvarov, et seekordne erastamislaine on oluliselt läbipaistvam ja kindlasti ei kordu 1990-ndate erastamisskeemid, mis panid aluse oligarhia tekkele.

Erastamisele tulevatest 1300 ettevõttest pea 90 protsenti on väike- ja keskmise suurusega ettevõtted. Paljud neist sisuliselt ei toimi ja Uvarovi sõnutsi pakuvad huvi pigem kohalikele väike-ettevõtjatele. Samas jääb ta optimistlikuks ja hindab, et esimese ringiga jääb müümata vaid kolmandik ettevõtetest.

Üldiselt arvatakse, et välisinvestoreid huvitab 1300 erastamisele minevast ettevõttest kõigest 10 protsenti ehk need kõige suuremad ja strateegilistes sektorites opereerivad ettevõtted.

Just nimetatud suurettevõtete müügist loodab Venemaa järgmise kolme aasta jooksul saada enamuse planeeritud 1000 miljardist rublast (ca 25 miljardit eurot). Käesoleval aastal nähakse ette osaluste müüki ligikaudu 200 miljardi rubla (5 miljardi euro) ulatuses.

Erinevalt 90-ndate erastamislainest püüab Kreml juba ettevaatavalt olla seekordsel erastamisel läbipaistvam ja avatum. Pakkumiste läbiviimiseks ja nõustamiseks on palgatud mitmed nimekad globaalsed investeerimispangad.

Seega on lähiaastatel turule tulemas mitmeid huvipakkuvaid Venemaa ettevõtteid, mida ka Eesti investoritel kaaluda tasuks.

Kindlasti eksisteerib Venemaal jätkuvalt keskmisest kõrgem poliitiline risk, kuid arvestades meie ajaloolist tausta on vast Venemaa ettevõtted ja ärikliima meile tuttavamad kui näiteks Kreeka oma, kes samuti on alustamas suuremahulist riigiettevõtete erastamisprogrammi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles