Wall Streetil kestvaim langus alates 2002. aastast

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Maailma enimjälgitav aktsiaindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine langes juba kuuendat nädalat järjest, mis on indeksi kestvaim langus alates 2002. aasta sügisest, kirjutab analüütik Tõnis Oja Tallinna börsi blogis.


Praegune langustrend on üsna analoogiline aastatagusega, mis algas 2010. aasta aprilli lõpus. Ka põhjused, mis tegid investorid murelikuks, olid suuremalt jaolt samad, mis praegugi - Euroopa lõunariikide võlakriis, mure maailma majanduskasvu jätkusuutlikkuse pärast ning USA majanduse nõrkus.

Ehkki reedene langus oli üsna dramaatiline, on mai algusest alanud langus suhteliselt tagasihoidlik, kirjutab The Wall Street Journal.

Dow Jonesi tööstuskeskmine on kuue nädalaga langenud 6,7 protsenti ehk veidi üle ühe protsendi nädalas. Aasta tagasi langes Dow alates aprilli lõpust kuni juuli alguseni 14 protsenti.

Üheks põhjuseks, miks investorid võtavad eelpooltoodud riske rahulikumad on just see, et ohud pole realiseerunud, kirjutab majandusleht.

Tänu Föderaalreservi stimuleerimisprogrammile, mille käigus ostab Fed tänaseni riiklikke võlakirju, tegi aktsiaturg languse kiiresti tagasi ning Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis selle aasta aprilli lõpuks peaaegu 13 000 punkti tasemele.

Kuna riik on juba mitmel korral appi tulnud, reageerivad investorid praegustele probleemidele vähem ärevalt. Nn «hirmuindeks» Vix, mis on S&P 500 optsioonide volatiivsusindeks, jäi eelmisel nädalal alla 20 punkti taseme, paanikaaegadel ulatub indeks 30 kuni 40 punktini.

Ehkki investorid teavad väga hästi Euroopa võlaprobleeme ning USA ja globaalse majanduskasvu aeglustumise ohtu, käituvad nad nii, nagu need probleemid oleks lahendatavad.

Analüütikute hinnangul toimub USA majanduses nn pehme maandumine. Nad süüdistavad majanduskasvu aeglustumises Jaapani maavärinat ja hiljutisest nafta hinna järsku tõusu.

Analüütikute konsensusliku arvamuse kohaselt hakkab majandus peagi taas kiiremini kasvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles