Eesti domeeninimedes võeti kasutusele täpitähed

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek-Andres Kauts.
Marek-Andres Kauts. Foto: Priit Simson.

Täna toodi .ee domeenil käibele tähed ä, ö, ü, õ, š ja ž, millega kaeti Eesti rahvusdomeeni all kogu tähestiku ulatus, teatas Eesti Interneti SA.


Sündmust märkis sümboolselt domeeni tiigrihüpe.ee registreerimine Tiigirihüppe Sihtasutuse poolt.

«Täpitähtedega .ee domeeninimede käibeletoomine on oluline seetõttu, et sellega katame Eesti rahvusdomeeni all kogu tähestiku ulatuse,» ütles Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.

«Meil on vaga hea meel, et just tiigrihüpe.ee oli domeen, millega täpitähtedega .ee nimede registreerimine avati. Ehkki eestlastele sümboliseerib tiigrihüpe eeskätt e-riigi arengut, on selle algne tähendus seotud Aasia majandushiidude kiire kasvu ja eduga. Seos tuleneb asjaolust, et mitte ladina tähti sisaldavad ehk nn IDN domeenid toodi esmakordselt käibele Taiwanil,» lisas Kauts.

«Kahtlemata on nüüd Eesti üldhariduskoolidel meiega mugavam suhelda ja meil jääb veebiaadressi öeldes ära vajadus alati lisada, et tiigrihüpe kirjutatakse y-ga. Nii et võitjaks on kindlasti mõlemad pooled,» ütles Tiigrihüppe Sihtasutuse juhataja Enel Mägi.

Täna 12-st saavad registripidajad esitada Eesti Interneti SAle täpitähtedega domeeninimede registreerimise taotlusi. Esimese 15. minutiga registreeriti 411 täpitähtedega domeeninime, käesolevaks hetkeks on registreeritud umbes 460 täpitähtedega domeeninime.

Esimesed 10 registreeritud täpitähtedega domeeninime olid: äri.ee, sülearvuti.ee, käsipall.ee, töö.ee, lemminkäinen.ee, tööaeg.ee, büroomööbel.ee, üritusturundus.ee, kännukas.ee ning jürgens.ee.

Täpitähtedega domeeninimede reserveerimine ja registreerimine on vabatahtlik. Täpitähtedega domeeninimede registreerimisel kehtib tava domeeni registreerimise tasu, mille kehtestab lõpptarbijale registripidaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles