Tšiili vulkaanituhk maailmaturneel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vulkaanituhk Tšiilis.
Vulkaanituhk Tšiilis. Foto: SCANPIX

Eile tühistati Austraalias ja Uus-Meremaal sadu lende. Tülitekitajaks on kiirete õhuvooludega sinnakanti sattunud Tšiili päritolu vulkaanituhk.

Uus-Meremaa ja Kagu-Austraalia lennujaamadesse jäid lõksu enam kui 8000 reisijat. Eeldatavasti see arv kasvab.

Austraalia ABC Televisioni andmetel arvestavad lennufirmad Qantas ja Jetstar sellega, et häiritud saavad ligikaudu 16 000 inimese reisiplaanid.

Tasmaania Hobarti lennujaamas ootavad reisijad ütlesid kohalikule meediale, et ilmselt tuleb järgmine lend alles mitme päeva pärast.

Darwini vulkanoloog Andrew Tupper ütles ABC-le, et Tšiili tuhapilv ise ja selle tulek nii kaugele läände on «ebatavaline ja erandlik sündmus».

«Pilve satelliitsignaal on väga tugev ning purse on ta paisanud suurtesse kõrgustesse. Nii ta siis jätkab oma teed. Ma kahtlustan, et ta teeb maakerale ringi peale,» ütles Tupper.

«Viimane kord oli midagi sellist 20 aastat tagasi, siis purskas samuti üks Lõuna-Ameerika vulkaan. Aga see praegune pilv on tegelikult suurem. Väga suur, kui aus olla.»

Tšiili Puyehue vulkaani purse enam kui nädal tagasi häiris lennuliiklust Buenos Aireses. Austraalia jaoks oli tuhapilve tulek aga üsna ootamatu.

Qantas, Jetstar, Air New Zealand ja Virgin Australia ütlesid, et ei saa välistada lendude tühistamisi ka täna ja lähipäevil.

Uus-Meremaa lennuameti sõnutsi võib riigi õhuruum olla häiritud vähemalt nädal aega.

Teel Uus-Meremaale on Puyehue tuhapilv läbinud 9400 kilomeetri pikkuse vahemaa.

Qantas teatas, et lennukitel ei lubata mingil tingimusel lennata läbi ei tuhapilve seest ega selle alt. «Turvalisus on esmatähtis, tähtsam kui lennugraafik,» ütles firma.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles