Ljadovit süüdistatakse ärimehe tapmise lavastusskeemi väljamõtlemises

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ljadov
Oleg Ljadov Foto: Toomas Huik

Riigiprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse nelja meest erinevates kuritegudes, millega üritati ärimees, Select Oil NV omanik X lavastada süüdi teise ärimehe, Toomas Tamme tapmise tellimises. 

Süüdistuse kohaselt mõtles Oleg Ljadov (56) välja skeemi, kuidas lavastada X süüdi Toomas Tamme tapmise tellimises, teatas riigiprokuratuur. Ljadov küsis korduvalt erinevatel põhjustel Toomas Tammelt raha, tuues põhjenduseks väljamõeldud loo sellest, kuidas X oli palganud mõrtsuka Toomas Tamme tapmiseks, kuid mõrtsukas mõtles ümber ega kavatse kuritegu toime panna ning oleks nõus andma selle kohta ütlusi. Väljamõeldud skeemi kaasati ka Imre Arakas (52), Enriko (48) ja Tauno (35).

Ljadovit, Arakat ja Enrikot süüdistatakse teise isiku tahtlikus kallutamises teadvalt vale ütluse andmisele. Enrikot ja Taunot süüdistatakse teadvalt valeütluste andmises.

Ljadovit, Arakat ja Enrikot süüdistatakse ka tõendite kunstlikus loomises eesmärgiga takistada kuriteona karistatavate tegude puudumise tuvastamist. Arakat süüdistatakse veel tulirelva ebaseaduslikus käitlemises.

Ljadovi moonutatud salvestised

Meedias tsiteeritud ja Oleg Ljadovi tehtud salvestise osas on Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis politsei- ja piirivalveameti tellimusel teostatud hääleekspertiis, mille tulemustest selgus, et salvestust on monteeritud ja töödeldud ning nii vestluse kui taustaheli järjepidevust on rikutud vähemalt kolmel korral.

Samuti nähtub uurimismaterjalidest, et asitõendite hulgas on selliseidki Oleg Ljadoviga seostatavaid salvestisi, kus korratakse mitu korda ühte sama teksti, arutades eelnevalt läbi, mida võrreldes eelmise teksti lugemisega on vaja muuta.

«Kõik eeltoodu viitab üheselt Oleg Ljadovi poolt korduvalt ja laiaulatuslikult erinevate salvestuste töötlemisele ning rikkumisele. Sellest tulenevalt ei ole võimalik pidada riigiprokuratuurile üle antud salvestust usaldusväärseks tõendiks ning see salvestus ei ole kasutatav tõendina Toomas Tamme süü tõendamisel,» märgib politseileitnant Margus Maasepp kriminaalmenetluse lõpetamise määruses, mille kohaselt seni kriminaalasjas kahtlustatavana esinenud Toomas Tamme kohta lõpetatakse menetlus.

«On äärmiselt kahetsusväärne, et kriminaalse taustaga tegelastel õnnestus nende võltsitud lindistustega lollitada ära nii politsei, prokuratuur, Eesti juhtivad meediaväljaanded kui avalikkus. Tänan politseid ja eksperte tõe jalule seadmise ning mu kahtlustustekoorma alt vabastamise eest,» kommenteeris Toomas Tamm uurimisorganite otsust.

Väidetavalt on vandenõu põhjuseks kahe Ida-Virumaa suurärimehe Tamme ja Xi 2008. aastal lahvatanud äritüli, kuna esimesele kuulub Kiviõli Keemiatööstus ning teisele üle 330 hektari maad, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles