Mõned suurettevõtted jätsid dividendimaksmise vahele (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norma juht Peep Siimon tunnistas napisõnaliselt, et väiksema väljamakse põhjuseks on sellest aastast jõustunud maksumuudatused.
Norma juht Peep Siimon tunnistas napisõnaliselt, et väiksema väljamakse põhjuseks on sellest aastast jõustunud maksumuudatused. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Meie välisomanikele kuuluvad suurettevõtted kasutasid ennetavalt ära sel aastal kehtima hakanud nn küpsetele ettevõtetele mõeldud maksusüsteemi, mille kohaselt kehtestati madalam maksumäär 14 protsenti nendele ettevõtetele, kes maksavad omanikele dividende regulaarselt ehk vähemalt kolm aastat järjest.

Kuna soodsamat maksumäära saab kasutada alles järgmisel aastal ning seda hakatakse arvutama 2018. aasta kasumi põhjal, jätsid mõned välisomanikele kuulunud suurettevõtted, kes seni olid stabiilsed dividendimaksjad, eelmisel aastal omanikutulu maksmata.

Nii on Skandinaavia telekommunikatsiooniettevõttele Telia regulaarselt maksnud omanikutulu Telia Eesti, aga enne nimemuutust nii Eesti Telekom kui ka enne ühinemist EMT ja Elion Ettevõtted. 2016. majandusaasta tulemuste eest maksis Telia Eesti dividendidena omanikule 52,1 miljonit eurot ning maksis sellelt 12,88 miljonit eurot ettevõtte tulumaksu. Eelmisel aastal Telia Eesti omanikutulu ei maksnud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles