OECD ettevõtte tulumaksu kadumist ei usu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtted tulumaksust ei pääse, arvab OECD.
Ettevõtted tulumaksust ei pääse, arvab OECD. Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliameti juht Enriko Aav kirjutas sel nädalal, et ettevõtte tulumaks on oma aja ära elanud, kuid OECD seda ei usu.


OECD on väitnud, et majanduse kasvuväljavaateid kahjustab maksudest pikemas perspektiivis kõige enam ettevõtte tulumaks ning valitsused võiks selle osatähtust vähendada, tõstes samal ajal kaupade ja teenuste ning vara maksukoormust. Samas on OECD sõnul valitsustel siiski häid põhjuseid ettevõtte tulumaksu säilitamiseks.

Üks põhilisi argumente on see, et ettevõtte tulumaksu puudumisel välisaktsionärid ei peaks maksma riigile infrastruktuuride (teed, elekter, haridussüsteem jne) eest, mis aitavad neil oma investeeringutelt tulu teenida, selgitas OECD maksuökonomist Bert Brys. Teine põhiline põhjus on, et ilma ettevõtte tulumaksuta kapitali ja tööjõu maksukoormuste erinevus muutuks liiga suureks ning see tekitaks moonutusi.

OECD hinnangul on küll võimalik asendada ettevõtte tulumaks ettevõtte rahavoogude maksuga. Rahavoogude maksul on eeliseid ettevõtte tulumaksu ees, kuid samas ka puudusi, nii et see siiski ei pruugi olla parem lahendus.

2007. aastal ilmunud aruandes ütlevad OECD eksperdid, et ettevõttemaksude määrad on viimastel kümnenditel alanenud, samas nendest maksudest saadavate tulude osatähtsus SKTs pole kahanenud. Selle põhjus võib ekspertide sõnul olla osalt maksubaasi laiendamine. Teisisõnu, ettevõttemaksude määrad on varasemast väiksem, kuid sellega maksustamise alla kuulub suurem osa firmade tuludest, sest maksuerandeid on kaotatud.

OECD arvab, et ettevõttemaksude määrad tõenäoliselt lähitulevikus jätkavad alanemist. Samas ei saa edasist alanemist lõpmatult kompenseerida maksubaasi laiendamisega. Seetõttu pole määrade langemine nullini tõenäoline, sest ettevõttemaksude tuludest lihtsalt ilmajäämine oleks riikidele liiga kukukas.

Mõned majandusteooriad küll ütlevad, et kui kapitali liikuvus kasvab, siis riigid alandavad ettevõtte tulumaksumäärasid üha edasi, kuna kardavad, et vastasel juhul ei tule riiki investeeringuid. Empiirilised uuringud pole aga OECD sõnul näidanud selget seost kapitali mobiilsuse ja ettevõttemaksude määrade vahel.

Ka teoreetiliselt arutledes võib väita, et kapitali liikuvuse suurenemine ei vii tingimata tulumaksumäärade alanemiseni, sest ettevõtted teevad oma investeerimisotsused ka teiste tegurite kui maksumäärade põhjal. Need teised tegurid on näiteks riigi kohaliku turu suurus, kvalifitseeritud tööjõu ja loodusvarade olemasolu ning infrastruktuuri ja tehnoloogia arengutase. Nende tegurite olemasolu selgitab ka, miks suuremad riigid saavad endale lubada kõrgemaid ettevõttemaksude määrasid kui väiksemad, kirjutavad OECD eksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles