Eesti Energia Utah’ põlevkiviprojekt on USA keskkonnakaitsjatel hambus: see oleks katastroof! (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefiti tehas
Enefiti tehas Foto: Sander Ilvest

USA Utah’ ja Colorado osariigi keskkonnakaitsjad on ametlikult asunud vastu sõdima Eesti Energia plaanidele rajada sinna põlevkivikaevandus, mis hävitaks aktivistide sõnul kohaliku looduskeskkonna ja kogukonna.

Nimelt teatas hiljuti USA maakorralduse amet, et nad plaanivad anda Eesti Energia kohalikule tütarfirmale Enefit American Oilile loa alustada Salt Lake City lähedal tehaseks vajalike kommunikatsioonide välja ehitamisega. Enefitil on seal kokku 12 000 hektarit maad, kus asuvad tohutud põlevkivivarud – kuus miljardit tonni.

Kohalike keskkonnaaktivistide sõnul tähendaks see aga maapinna üleskaevamist ja veetaseme vähenemist Colorado jões. See kujutab omakorda tõsist ohtu keskkonnale ja kliimale, leiavad nad. «See on kõik see, mida me ei vaja,» ütles kohalik giid ja keskkonnaorganisatsiooni Living Riversi direktor John Weisheit, kelle arvates peaksid kohalikud võimud Eesti Energia plaanile vee peale tõmbama ja lõpetama Eesti Energia «metsikult spekulatiivse» projekti.

Eesti Energia Utah’ projekt peaks plaanide järgi tootma järgmise kolme kümnendi jooksul 550 miljonit barrelit põlevkiviõli, millega paisataks keskkonnakaitsjate andmetel atmosfääri enam kui 200 miljonit tonni heitgaase. Aktivistide sõnul on põlevkivi kaevandamine ja sellest õli tootmine üks kõige raiskavamaid energia tootmise viise.

«See projekt oleks kliimale ja tervisele katastroof,» leidis Taylor McKinnon, kes töötab bioloogilise mitmekesisuse eest seisvas uurimisinstituudis. Ta lisas, et eestlaste hiiglaslik tehas tõmbaks jõed veest tühjaks, lämmataks kohalikud kogukonnad ja reostaks üleüldiselt keskkonda. «See, et Eesti energiafirma tuleb meie maad kasutama, et keskkonnale kahjulikult õli toota, on viimane asi, mida vajame,» ütles ka tema.

Trump soosib 

Väidetavalt on president Donald Trumpi administratsioon toetanud USA maakorralduse ameti otsust anda Eesti Energia Utah’ projektile roheline tuli. Ka Eesti Energia juht Hando Sutter on varem öelnud, et seoses Trumpi tööleasumisega USAs võib poliitiline soosing huvi Utah' projekti vastu tõsta.

Eesti Energia omandas 2011. aasta märtsis Ameerika Ühendriikides Utah’ osariigis Uintah’ maakonnas põlevkivivaru, mille hinnanguline suurus on praegu kuus miljardit tonni. Energiafirma plaanis sealsete põlevkivivarude baasil välja arendada põlevkivist vedelkütuseid tootva tööstuse võimsusega 50 000 barrelit põlevkiviõli päevas.

Utah´projekt on praegu eelarenduse faasis, ettevõte tegeleb põhiliselt keskkonnalubadega. Postimees on varem kirjutanud, et 2015. aastal ligi 26 miljoni euro võrra alla hinnatud Utah' põlevkiviprojekti käigus hoidmiseks kulutab Eesti Energia ligi miljon eurot aastas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles