EL: Eesti peaks tööjõumakse alandama

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjon andis sel nädalal soovitused ELi liikmesriikide majanduspoliitikatele. Eestit kutsub komisjon muuhulgas alandama tööjõumakse.


Veel soovitab komisjon Eestil suurendada aktiivsete tööturupoliitikate efektiivsust, kasvatada energiatõhusust, tõsta koolieelse ja erialahariduse kvaliteeti ja kättesaadavust, parandada haridussüsteemi vastavust tööturu vajadustele, luua väheste oskusega tööjõule võimalusi osaleda elukestvas õppes ning suurendada avaliku sektori kulutuste efektiivsust, tagamaks eelarve ülejäägi saavutamine aastal 2013. Euroopa Komisjoni soovitusi Eestile saab näha siit.

Liikmesriikidele antud soovituste põhisõnum on üleskutse suuremale kasinusele. Lisaks kutsub komisjon üles majandust rohkem liberaliseerima, vahendab EUobserver, mis on teinud kokkuvõtte soovitustest ka liikmesriikide kaupa.

Komisjoni üldised soovitused kõigile liikmesriikidele kutsuvad vaatama üle palkade kujundamise mehhanisme, tagamaks et palgad ei kasva tootlikkusest kiiremini, tõstma pensioniiga ja siduma see oodatava elueaga, vähendama enneaegset pensionile minekut, liigutama maksukoormust tööjõult tarbimisele ning lihtsustama ettevõtlust. Paljudele liikmesriikidele soovitas komisjon ka vähendada koolist väljalangevust, suurendada naiste osalemist tööjõus, kasvatama toetust kutseharidusele ja elukestale õppele ning suurendama energiatõhusust.

Komisjoni soovitused on osa majanduskriisi järgselt alguse saanud suuremast majanduspoliitikate kooskõlastamisest ELis. Uus süsteem näeb ette, et iga aasta jaanuaris võtab liikmesriikide esindajate nõukogu Euroopa Komisjoni soovitusel vastu üldised juhised, millised peaksid majanduspoliitikad lähiajal olema. Seejärel liikmesriigid esitavad oma eelarve eelnõud ja üldisemad majanduspoliitilised kavad komisjonile, kes annab nende osas soovitusi. Kui soovitused kiidab heaks liikmesriikide esindajate nõukogu, siis tuleb need 12-18 kuu jooksul ellu viia. Kui euroala liikmesriik soovitusi ellu ei vii, siis võib talle määrata trahvi, mis ulatub kuni 0,5 protsendini SKTst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles