Hodorkovski viidi teadmata kuhu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: SCANPIX

Vene vanglavõimud toimetasid Mihhail Hodorkovski eile avalikustamata asukohaga vangilaagrisse, endise naftamagnaadi advokaatide sõnutsi on tegu ebaseaduslik.


Hodorkovskil ei õnnestunud mai lõpus vaidlustada oma teist kohtuostsust, millega talle pandi süüks sellesama nafta kõrvaletoimetamine, mille eest tal varasemalt väidetavalt maksud maksmata jäid.

Seega tuleb Hodorkovskil kanda ka ülejäänud osa oma 13-aastasest karistusest, mis tähendab, et vangilaagris tuleb viibida kuni aastani 2016.

Magnaadi arreteerimine, kes heitis avalikult väljakutse Vladimir Putini võimule, kujutas ühtasi pööret endise KGB ohvitseri presidendikarjääris. Algas poliitilise opositsiooni mahasurumine ja jäiga kontrolli kehtestamine majanduse üle.

Hodorkovski naftafirma Jukos lammutati ning võeti riikliku kontrolli alla.

Kriitikute sõnutsi rõhutab Hodorkovski kiusamine piinlikku tõsiasja, et president Dmitri Medvedevil – kes üritab saavutada kohtunike ja prokuröride sõltumatust – on peal tugevad piirangud.

Hodorkovski advokaat Vadim Kljuvgant ütles, et ta klient viidi eile ilma ette hoiatamata ära oma kongist Moskva kurikuulsas Matrosskaja Tišina eeluurimisisolaatoris.

Advokaatidele ja pereliikmetele ei öeldud, kuhu Hodorkovski viidi.

«Meile ei öeldud midagi,» ütles Kljuvgant. «Ta abikaasa esitas ametliku pöördumise ja küsis, kuhu ta saadetakse, kuid pöördumine saadeti ilma vastuseta tagasi, kinnitades vaid, et ta on ära toimetatud – ja kõik.»

Kljuvgant ütles, et Hodorkovski abikaasale ei tagatud tema seaduslikku õigust kohtuda mehega enne viimase suunamist vangilaagrisse.

Hodorkovski armuandmispalve lükati tagasi seetõttu, et dokumendid olid väidetavalt esitatud ebakorrektselt.

Osa oma esimesest 7-aastasest vangistusest saatis Hodorkovski mööda Hiina piiri ääres, uraanikaevandustega seotud linnas nimega Krasnokamensk.

Inimõiguste organisatsioon Amnesty International tunnistas mai lõpus nii Mihhail Hodorkovski kui tema äripartneri, panga MENATEP eksjuhi Platon Lebedevi süümevangideks.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles