Endiste liidrite kiri praegustele: Hamas tuleb pardale võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit ja Ühendriigid peavad Gaza sektorit kontrollivat äärmuslikku islamirühmitust Hamas terroristlikuks organisatsiooniks.
Euroopa Liit ja Ühendriigid peavad Gaza sektorit kontrollivat äärmuslikku islamirühmitust Hamas terroristlikuks organisatsiooniks. Foto: SCANPIX

23 endist juhtivat poliitikategelast on alla kirjutanud kirjale, milles nõuavad, et USA ja Euroopa teeksid koostööd uue Palestiina valitsusega ka juhul, kui viimasesse kuulub islamistlik terrorirühmitus Hamas.

Iisraeli valitsus on pöördunud Lääne poole palvega vältida koostööd mis tahes Palestiina valitsusega, mille koosseisus on ka Hamas.

Kiri aga kõlab nii: «Jätkusuutlik kokkulepe Iisraeliga on võimalik vaid juhul, kui Palesiina juhtkond saab esindada läbirääkimistes kõiki palestiinlasi ja omada kõigi peamiste poliitiliste jõudude nõusolekut.»

Seejärel tulevad sõnad: «Kestev rahu Iisraeliga on võimalik vaid siis, kui pardal on ka Hamas.»

Allakirjutanute hulgas on endine Itaalia peaminister Massimo d'Alema, endine Iisraeli välisminister Shlomo Ben-Ami ja endine Austraalia välisminister Gareth Evans. Oma käe on alla pannud ka endine Taani peaminister Poul Nyrup Rassmussen ja endine Suurbritannia saadik ÜROs söör Jeremy Greenstock.

Kirja autorid paluvad Lääne poliitikutel arvestada Hamasi ja Palestiina omavalitsusjuhi Mahmoud Abbasi maikuist leppimist.

Vastasleerid on verise vaenukirve maha matnud ja üritavad panna kokku ühtsusvalitsust, mis kontrolliks nii Hamasile «kuuluvat» Gaza sektorit kui Fatahi võimu all olevat Läänekallast.

Israel, mis loeb Hamasi terrorirühmituseks – nagu ka USA ja Euroopa – on kokkuleppe üle nördinud. Lääne valitsustele kujutab diil endast aga dilemmat: enamik tahaks Abbasit ja Palestiina omavalitsust edasi toetada, kuid ei soovi teha tegemist Hamasiga, kuni viimane jääb oma jäigale positsioonile.

Kiri kutsub aga Läänt üles suuremale paindlikkusele.

Allakirjutanud leiavad küll, et Hamas peaks lõpuks Iisraeli riiki tunnustama, kuid seavad selle «eesmärgiks», mitte «eeltingimuseks».

«Vaherahust ja vägivallast hoidumisest peaks piisama, et läbirääkimisi alustada,» ütlevad kirja kirjutajad.

Otsese sõitlusena Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu aadressil ütleb dokument: «Lepitus on kahe-riigi-lahenduse eeltingimus, mitte takistus. Paluda Fatahil valida: kas rahu Hamasiga või rahu Iisraeliga, oleks väär.»

Veel nimesid, mida kirja alt lugeda võib: endine ÜRO Lähis-Ida rahuläbirääkija Alvaro de Soto, endine ELi volinik ja Belgia välisminister Louis Michel, endine ELi volinik ja Hollandi välisminister Hans van den Broek, endine ÜRO põgenikevolinik ja Norra välisminister Thorvald Stoltenberg.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles