Eesti Energia küsib suurtehinguks leedukate luba

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virtsu tuulepark.
Virtsu tuulepark. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green esitas Leedu konkurentsiametile taotluse Leedus ja Eestis tuuleparke omava Nelja Energia omandamiseks.

Konkurentsiameti esindaja märkis, et amet sai Eesti Energia tütarfirma Enefit Greeni taotluse kätte eelmisel neljapäeval. Tehingu jaoks on luba vaja ka Eesti konkurentsiametilt, kes teatas eelmise nädala lõpus, et soovib alustada täiendavat menetlust ehk võtta tehingu uurimiseks lisaaega.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green AS ostab 289 miljoni euroga 100-protsendilise osaluse Nelja Energias, lisaks võtab Enefit Green üle Nelja Energia laenud 204 miljoni euro ulatuses. Nelja Energia AS suuromanik Vardar Eurus AS ja väikeaktsionärid sõlmisid tänavu mai lõpus aktsiate müügilepingu Eesti Energia AS-i tütarettevõttega Enefit Green AS, mis võib kaasa tuua kõigi Nelja Energia aktsiate võõrandamise.

Enefit Greeni taastuvelektri toodang kasvab Nelja Energia omandamisel tänaselt 0,4 teravatt-tunnilt üle 1 teravatt-tunnini ehk pea kolm korda. Enefit Green tootis mullu 372 gigavatt-tundi taastuvenergiat. Enefit Green omab nelja tuuleparki võimsusega 111 megavatti, kolme koostootmisjaama Eestis ja Lätis, ühte hüdroelektrijaama ning ühte päikeseelektrijaama. Enefit Green toodab energiat tuulest, biomassist, veest, segaolmejäätmetest ja päikesest.

Nelja Energia on Baltikumi suurim taastuvenergia tootja, omades Eestis ja Leedus 17 tuuleparki koguvõimsusega 287 megavatti. Lisaks avas Nelja Energia mullu Lätis biomassil töötava 3,9-megavatise elektri ja 19,2-megavatise soojuse koostootmisjaama, ning 140 000 tonnise aastatoodanguga pelletitehase. Nelja Energial on ka väikeosalus kahes Eesti biogaasijaamas. Möödunud aastal tootis Nelja Energia 804 gigavatt-tundi taastuvenergiat.

Tehing puudutab 100 protsenti Nelja Energia aktsiaid. Vardar AS müüb oma tütarettevõtte Vardar Eurus 77-protsendilise enamusosaluse Nelja Energias ning ülejäänud 23 protsenti aktsiatest omandatakse Eesti investoritelt, Martin Kruusale kuuluvalt Solarcom OÜ-lt ja Kalle Kiigskele kuuluvalt Atradius OÜ-lt, kes mõlemad kuuluvad Nelja Energia juhtkonda ning Peeter Männi Ivard OÜ-t, Aivar Berzini Vestman Energia AS-ilt, Jüri Mõisa JMB Investeeringute OÜ-lt, Hannes Tamjärve HTB Investeeringute OÜ-lt, Ambient Sound Investments OÜ-lt, United Partners Investments OÜ-lt ja Kakssada Kakskümmend Volti OÜ-lt.

Nelja Energiat soovis osta ka Leedu riiklik energiakontsern Lietuvos Energija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles