Ettevõtjad kriisi ei pelga: tuleb kohaneda

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toftani juht Martin Arula.
Toftani juht Martin Arula. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Panga teatel on Eesti majandus välismõjurite suhtes väga tundlik ja eestlased peavad julgema võtta suuremaid riske, samas ettevõtjad panustavad siiski mõistlikkusele ja tunnetavad vajadust kohaneda.

Eesti Panga rahapoliitika ja välismajanduse allosakonna juhataja Peeter Luikmel puistas riskitegureid justkui varrukast: nafta hind, üldine tööjõupuudus, Euroopa ühise kapitalituru puudus, majanduse langus, tootlikkuse tagasihoidlikkus, kesine tehnoloogia areng ja kõrge võlakoormus, kirjutas Äripäev

Võrumaal tegutseva puidutööstuse Toftan juhi Martin Arula ütles aga riske kommenteerides, et kui varem püüdis ettevõte palgarallil eest ära joosta ehk pakkuda keskmisest kõrgemat töötasu, siis praeguseks on kunagine sprint muutunud pigem sörkjooksuks.

Samas ta nõustus, et Toftan on võrreldes mitme teise ettevõtjaga soodsas positsioonis, sest töötajad on palgatud lähiümbrusest ning kuivõrd ülemäära palju saetööstusi piirkonnas ei asu, ei osteta neilt väga palju töötajaid üle. 

Puitmaju ehitava ettevõtte Kodumaja juht Lembit Lump leidis, et Rootsist kui kriisikoldest rääkida pole siiski mõistlik, kuivõrd seal toimuv on turu loomulik muutumine. Ta märkis, et pikas plaanis vaadates on ehitusaktiivsus olnud Rootsis väga kõikuv: igale tõusule on järgnenud mõõn ja vastupidi.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles