Soome liikumisrakendus paljastas sõjaväelaste ja luuretöötajate tundlikud asukohad üle kogu maailma (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bellingcat

Soome päritolu jooksmisharjumuste jälgimiseks mõeldud mobiilirakendus Polar paljastas oma leheküljel kõigi oma kasutajate liikumisharjumused, kelle hulka kuulusid ka sõjaväelased ja luureagendid.

Taani meediaväljaanne De Correspondent ja veebipõhine kodanikuajakirjanike ühendus Bellingcat avastasid, et rakenduse leheküljelt Polar Flow on võimalik näha erinevate riikide kinnistes sõjaväebaasides liikuvaid sõdureid, kellest osad vastutavad ka tuumarelvade eest. Mitmel juhul said ajakirjanikud teada ka sõdurite identiteedid ja elukohad.

Lisaks sõduritele õnnestus töögrupil leida terve hulk erinevate riikide luureagente, kelle hulka kuulusid sellised organisatsioonid nagu Ühendriikide NSA, Briti MI6 ja Vene GRU. Hämmastaval kombel kasutasid paljud neist agentidest rakenduses oma pärisnime ja ka nende liikumiste põhjal said ajakirjanikud sageli teada koduse aadressi.

Enamus liikumis- ja asukohainfost saadi kätte rakenduse avalikku kaarditeenust vaadates, kuid ajakirjanikel õnnestus enda sõnul saada ka infot, mis ei olnud osa kasutajate profiilist.

Polar on nüüdseks oma kaardi funktsiooni maha võtnud ja nad on sattunud Soome võimude uurimise alla. Rakenduse loojate sõnul olid oma asukoha paljastamises süüdi siiski rakenduse kasutajad ise, sest oma asukoha jagamine oli nende valik ja nende vastutus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles